Stanić: Izvještaj o napretku potvrdio ocjene SDP-a

On je naveo da je SDP zadovoljna što je u Izvještaju EK apostrofirana potreba za istinskom nezavisnošću Javnog servisa, na koju je u više navrata ukazivao i zajednički parlamentarni odbor crnogorskog i Evropskog parlamenta
24 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević
Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2015. 16:21h

Izvještaj o napretku Evropske Komisije potvrdio je osnovne ocjene Socijaldemokratske partije (SDP) koje se odnose na fer i slobodne izbore kao ključne državne prioritete nakon poziva u NATO, ocijenjeno je iz te partije.

Portparol SDP-a Mirko Stanić, kazao je da Izvještaj o napretku Evropske Komisije (EK) za ovu godinu u svojim ključnim stavovima potvrđuje osnovne političke ocjene koje je javnosti u više navrata saopštavala ta stranka.

“To se prije svega odnosi na ocjene SDP o fer i slobodnim izborima kao ključnom državnom prioritetu nakon poziva u NATO, bez kojih nema političke stabilnosti niti daljeg napretka u procesu integracija Crne Gore u Evropsku uniju (EU)”, naveo je Stanić u izjavi dostavljenoj Agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, SDP je zadovoljna što su evropski partneri Crne Gore, i kroz ovaj Izvještaj, još jednom potvrdili i podržali inicijativu predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića o neophodnosti uspostavljanja dijaloga u Skupštini kao jedinom načinu izgradnje izbornog povjerenja.

Stanić je podsjetio da je SDP već iskazao zabrinutost zbog činjenice se izborno povjerenje dodatno narušava kršenjem elementarnih demokratskih standarda i antievropskom praksom na lokalnom, a od skoro i na državnom nivou.

“Navodi EK o potrebi obezbjeđivanja adekvatnog sudskog epiloga i političke odgovornosti afere Snimak su, takođe, svojevrsno upozorenje da se pitanjem uspostavljanja ambijenta za fer izbore moramo ozbiljno baviti i putem punog rasvjetljavanja konkretnih slučajeva koji su bili glavni uzrok sadašnjeg stanja nepovjerenja”, smatra Stanić.

On je dodao da je SDP konstatovala da se oblasti gdje EK vidi najveći progres odnose na zakonodavnu aktivnost parlamenta.

Stanić je naveo da, pored konstatacije evidentnog progresa koji je Crna Gora postigla u izvještajnom periodu, stoji i činjenica da se manje-više iste ocjene ponavljaju iz izvještaja u izvještaj, posebno, kako je pojasnio, u dijelu koji se odnosi na nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Izvještaj nam pokazuje da moramo uložiti dodatne napore da poboljšamo stanje u oblasti medijskih sloboda i spriječiti sistemske i orkestrirane napade pojedinih tzv. medija na aktiviste civilnog sektora i progresivne političare”, poručio je Stanić.

On je naveo da je SDP zadovoljna što je u Izvještaju EK apostrofirana potreba za istinskom nezavisnošću Javnog servisa, na koju je u više navrata ukazivao i zajednički parlamentarni odbor crnogorskog i Evropskog parlamenta.

"Jer je ovo pitanje, pored toga što se radi o reformskom zahtjevu, i jedan od važnih segmenata izgradnje izbornog povjerenja", zaključio je Stanić.

Bonus video: