Đukanović: Crna Gora odlučna u dostizanju evropskog kvaliteta života

Predsjednik je zahvalio na podršci britanske Vlade u ostvarivanju članstva u NATO i izrazio puno uvjerenje da će ista podrška biti nastavljena i u dostizanju sada glavnog cilja, članstva u EU
105 pregleda 6 komentar(a)
milo đukanović, alan dankan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
milo đukanović, alan dankan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 26.11.2018. 19:17h

Crna Gora je duboko na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti i odlučna da primijeni evropske standarde i bude njihov promoter u regionu, s glavnim ciljem dostizanja evropskog kvaliteta života, rekao je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je u Londonu razgovarao sa ministrom za Evropu, Alanom Dankanom.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, posebna pažnja razgovora posvećena je aktuelnim momentima u procesu evropske integracije Crne Gore, ukupnim odnosima u regionu i finalnoj fazi izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

„Potvrđena je snažna podrška Ujedinjenog Kraljevstva daljem procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, čemu u prilog govori odluka UK da podrži otvaranje pregovaračkog procesa za poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio na podršci britanske Vlade u ostvarivanju članstva u NATO i izrazio puno uvjerenje da će ista podrška biti nastavljena i u dostizanju sada glavnog cilja, članstva u EU.

„Naglasio je da je Crna Gora duboko na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti i odlučna da implementira evropske standarde i bude njihov promoter u regionu, s glavnim ciljem dostizanja evropskog kvaliteta života“, kaže se u saopštenju.

U kontekstu razgovora o regionu Zapadnog Balkana, konstatovano je da je neophodno prisustvo Evrope na Balkanu i da je u tom smislu od izuzetne važnosti držati politiku proširenja živom.

„Takva politika je jednako u interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Borba za evropsku pesrpektivu Zapadnog Balkana je borba da sačuvamo Evropu“, istakao je Đukanović.

Dankan je rekao da izlazak Britanije iz EU ne znači napuštanje Evrope.

„Britanska Vlada ostaje snažno posvećena saradnji i daljem unapređenju odnosa i jačanju stabilnosti regiona, kao i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Posjetu Londonu, Đukanović završava večeras predavanjem na Oksfordskoj uniji.

Bonus video: