Darmanović: Samo stabilan Balkan doprinosi bezbjednosti Evrope

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je tokom drugog dana posjete Njemačkoj govorio u Institutu Aspen u Berlinu gdje je govorio na temu evroatlantske integracije Crne Gore
224 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović i Krihbaum, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović i Krihbaum, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 12.02.2019. 18:01h

Prošla godina je za Zapadni Balkan bila veoma uspješna u pogledu integracije u evropske i evroatlantske strukture, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, istakavši da jedino stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan doprinosi održivosti razvojne i bezbjednosne arhitekture Evrope.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je tokom drugog dana posjete Njemačkoj govorio u Institutu Aspen u Berlinu gdje je govorio na temu evroatlantske integracije Crne Gore.

Navodi se da je Darmanović ukazao na potrebu i važnost snažnog prisustva Evropske unije i Alijanse u regionu, kao ključnih pokretača reformskih procesa uz ocjenu da "usvajajući NATO i EU standarde, osim što jačamo bezbjednost, stabilnost, principe demokratije i vladavine prava, istovremeno podstičemo ekonomski i opšti društveni razvoj u našim državama".

Darmanović je u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Norbertom Retgenom, kao i članovima Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu.

"U razgovorima je iskazan interes za nastavak saradnje sa Bundestagom, naročito u kontekstu aktuelnog momenta procesa evropske integracije u kojem se nalazi Crna Gora. Ministar je, takođe, ukazao na punu posvećenost reformama u ključnim oblastima, izrazivši zadovoljstvo saradnjom koju u tom pravcu ostvarujemo sa zvaničnim Berlinom. U susretima u Bundestagu šef crnogorske diplomatije je ohrabrio i dalje intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države" saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: