Ašanin: Vlast u Mojkovcu opstruiše ulazak URA u izbornu komisiju

"Izglasavanjem legalne OIK u Mojkovcu bismo, bar sa lokalnog nivoa, dali doprinos da se počne primjenjivati izborno zakonodavstvo", rekao je Ašanin
86 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ažurirano: 10.11.2015. 14:54h

Predsjednik OO URA Mojkovac Ivan Ašanin kazao je da u Mojkovcu aktuelna vlast već gotovo godinu i šest mjeseci ćuti na njihovo ukazivanje da je protivzakonito usvojena Odluka o opštinskoj izbornoj komisiji.

"DPS većina je 24.06.2014.godine, sa dijelom opozicije, usvojila Odluku o formiranju OIK Mojkovac sa 4 člana, što je suprotno čl. 25 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji kaže da komisija mora imati 5 članova. Da se u Mojkovcu dese izbori sve odluke ovakve krnje OIK Mojkovac bile bi nelegitimne, Puna su im usta da postoji puno povjerenje u izborni proces, a ovakve krnje i protivzakonite odluke se usvajaju na svim nivoima vlasti. Nezavisna lista "Za Mojkovac Ivan Ašanin“, sada je to URA, je na lokalnim izborima u Mojkovcu postala druga opoziciona lista po broju osvojenih mandata i pripada nam mjesto u Opštinskoj izbornoj komisiji", kazao je Ašanin.

Ašanin je rekao da su se posle ovakvog nasilja obratili 11.07.2014. godine Državnoj izbornoj komisiji, iz čijeg se odgovora, koji je stigao poslije 16 mjeseci, "nedvosmisleno vidi da je usvojena DPS-SNP odluka protivzakonita i usmjerena protiv dijela konstruktivne, građanski orjentisane opozicije, koja je jasna u stavovima da se ovakva vlast mora promijeniti i da treba primijeniti izborno zakonodavstvo."

"Nakon čekanja DIK-a da se sjete malenog Mojkovca, sada ni to nije dovoljno opštinskoj vlasti i predsjedniku SO Mojkovac da to stavi kao tačku dnevnog reda na narednoj sjednici Skupštine opštine. Izglasavanjem legalne OIK u Mojkovcu bismo, bar sa lokalnog nivoa, dali doprinos da se počne primjenjivati izborno zakonodavstvo. Pozivam opozicione odbornike da imaju jedinstven stav i da ne gledaju uskopolitičke, posebno ne lične interese, te da kao priznati pravnici ne stavljaju na stranu svoje pravničko znanje. Pozivamo ih i da više sa DPS-om više ne izglasavaju ovakve odluke, otimajući kolegama iz opozicije ono što im pripada", rekao je Ašanin.

Bonus video: