Mulić: Ukoliko Crna Gora postane članica NATO-a, tražena pomoć bi stigla odmah

Direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, kazao je da bi Crna Gora nakon ulaska u NATO mogla očekivati pravovremenu i adekvatnu pomoć 28 država članica Alijanse u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija
160 pregleda 9 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2015. 12:39h

Crnoj Gori bi, nakon ulaska u Alijansu, bilo omogućeno da gradi sistem zaštite i spasavanja po najsavremenijim standardima učešćem u raznim vježbama i obukama, poručeno je sa tribune o NATO integracijama u Rožajama.

Direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, kazao je da bi Crna Gora nakon ulaska u NATO mogla očekivati pravovremenu i adekvatnu pomoć 28 država članica Alijanse u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija.

“Ukoliko Crna Gora postane članica NATO-a, tražena pomoć bi stigla odmah. Ulaskom u NATO omogućili bi da gradimo sistem zaštite i spašavanja u najsavremenijim standardima, sa druge strane pravovremeno bismo dobijali adekvatnu pomoć koja bi nam bila potrebna u slučaju civilnih katastrofa", objasnio je Mulić.

Vojni analitičar, Aleksandar Radić, podjsetio je da je Srbiji tokom poplava prva u pomoć pritekla Vojska Crne Gore i naveo da NATO i Evropska unija (EU) imaju snažne mehanizme za pružanje pomoći u vanrednim situacijama.

“NATO i EU imaju svoju svrhu utoliko što na jednom nacionalnom nivou mogu da povežu države naprave kontakte, da malo ublaže naše balkanske sujete", kazao je Radić.

On je rekao da bi bilo dobro da se formira zajednički operativni centar na nivou regiona u kojem bi radili profesionalci.

Načelnik Odjeljenja za operacije i obuku Generalštaba Vojske Crne Gore, Svetozar Brajković, naveo je da zajednički NATO centar pruža mogućnost da za vrlo kratko vrijeme angažuje veliki broj snaga.

On je kazao da crnogorska vojska planira da iduće godine organizuje nekoliko vježbi sa oružanim snagama Albanije.

“Sve su to mehanizmi kojima pokušavamo da preventivno osmislimo i uvježbamo snage za brzo reagovanje u vanrednim situacijama”, precizirao je Brajković.

On je sva uvježbavanja rađena prethodnih godina ocijenio korisnim.

General slovenačke vojske, Anton Tunja, objasnio je da u Alijansi svaka članica ima ista prava i niko nikoga ne može natjerati na bilo kakvu odluku.

"Mi sjedimo za istim stolom i odlučujemo, sad će neko reći dobro amerikanci oni su jaki, normalno da su jaki ali imaju isti glas, tamo je isti glas. I glas Slovanije i Luksemburga koji je puno manji od Slovenije", kazao je Tunja.

Pored bezbjednosti, stabilnosti države i ekonomskih benefita, članstvo Crne Gore u NATO-u važno je za sistem zaštite u vanrednim situacijama, jer omogućava brzu efikasnu i pravovremenu pomoć, zaključeno je na tribini.

Bonus video: