LP Budva: Opština da uputi zahtjev za uklanjanje ploče sa zidina Starog grada

"Mi u LP Budva zahtijevali smo od bivšeg predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, da se obrati Ministarstvu kulture sa takvim zahtjevom, no on je bio izričit sa stavom, iako je nejasno iz kojeg razloga, da dok je na čelu Opštine on to neće uraditi"
124 pregleda 23 komentar(a)
Budva tabla srpskim vojnicima, Foto: Arhiva Vijesti
Budva tabla srpskim vojnicima, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.11.2015. 11:49h

Liberalna partija Budva očekuje od predsjednika Opštine Budva Srđe Popovića da uputi zvanični zahtjev Ministarstvu kulture za uklanjanje ploče na ulazu u Stari grad u Budvi..

"Ministarstvo kulture, odnosno, Direktorat za zaštitu kulturne baštine osnovao je komisiju, koja je donijela odluku da spornoj ploči tu mjesto nije, odnosno da ona mora biti uklonjena jer ne odgovara istorijskim činjenicama i predstavlja, prema tome, pokušaj falsifikovanja budvanske tradicije i crnogorskog istorijskog nasljeđa", navodi se u saopštenju LP Budva.

Navode da kada postoji takvo činjenično stanje, da je ostalo stvar procedure.

"Mi u LP Budva zahtijevali smo od bivšeg predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, da se obrati Ministarstvu kulture sa takvim zahtjevom, no on je bio izričit sa stavom, iako je nejasno iz kojeg razloga, da dok je na čelu Opštine on to neće uraditi. Očekujemo zato od Srđe Popovića, aktuelnog predsjednika Opštine Budva, da će se ozbiljnije i profesionalnije odnositi prema ovom istorijskom falsifikatu i degradaciji starogradskih bedema i budvanske kulture, te konačno poslati zahtjev Ministarstvu kulture koje bi dalje preuzelo ovaj slučaj", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik OOLP Budva Blažo Rađenović.

On dodaje da je Budva u mnogo čemu posljednjih nekoliko godina interesantan grad za tužilaštvo.

"Jer se lokalni DPS oglušavao o zakone Crne Gore, ne slušajući LP kao koalicionog partnera i ne uvažavajući prijedloge liberala, izglasavajući štetne odluke u Skupštini Opštine. Počevši od prodaje zemlje, eksproprijacija, sklapanja štetnih ugovora sa izvođačima radova, nerealnih cijena vode i mnogih drugih problema, među kojima je i odluka o postavljanju ove ploče i u svakoj od tih odluka možemo jasno prepoznati ozbiljno odstupanje i od Ustava i od zakona i od morala".

Rađenović zaključuje da liberalima preostaje zadatak da sljedeće godine formiraju vlast u Budvi koja će se profesionalno i neselektivno odnositi prema svakom izazovu i svakom pojedincu, "te na taj način i ova mučna epoha iznad Veljih vrata Starog grada biće okončana".

Bonus video: