Pozitivna i SDP odlučuju o imunitetu poslanika DF-a

Odluka o skidanju imuniteta poslanicima DF-a zavisiće od glasova Rastodera i Jasavićeve
24 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2015. 06:48h

Administrativni odbor razmatraće danas zahtjev za skidanje imuniteta trojici poslanika Demokratskog fronta, a hoće li odbor odobriti pokretanje postupka protiv njih zavisiće od glasova poslanika Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić i Socijaldemokratske partije Rifata Rastodera.

Odbor će na današnjoj sjednici razmatrati zahtjev Tužilaštva za davanje odobrenja za pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića, Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Više državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Mandiću i Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu 24. oktobra ispred zgrade parlamenta. Osnovno državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici.

U Odboru, koji ima 13 članova, šest poslanika DPS-a i Bošnjačke stranke najavilo je da će glasati za skidanje imuniteta, dok je protiv toga pet članova iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP). Da bi odluka o skidanju imuniteta bila proslijeđenja plenumu, treba da je odobri najmanje sedam članova odbora.

Iz Pozitivne su ranije najavili da će odluku o ukidanju imuniteta donijeti na partijskim organima, dok u SDP-u nijesu željeli da komentarišu kako će se izjasniti.

Tužilaštvo je 30. oktobra podnijelo zahtjev za skidanje imuniteta trojici poslanika, nakon čega je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tražio dodatno obrazloženje kako bi poslanici imali više elemenata za donošenje odluke.

Poslanici Fronta ranije su kazali da se, u slučaju krivičnog gonjenja neće pozivati na skidanje imuniteta.

Poslanici Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Mićo Orlandić i Damir Šehović kazali su da će podržati zahtjeve tužilaštva, kada se o tome bude raspravljalo na plenumu.

Bonus video: