Medojević: Makedonski dogovor može pritisnuti Đukanovića

Medojević smatra da model sa zamjenom nekoliko ministara ne može proći u Crnu Goru
15 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Slavica Kosić
Nebojša Medojević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.11.2015. 17:06h

Dogovor makedonske vlasti i opozicije o formiranju prelazne vlade pokazuje da se duboke političke krize mogu riješiti dogovorima i to će biti dodatni pritisak na premijera Mila Đukanovića, ocijenio je član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Makedonska vlast i opozicija juče su formirale prelaznu vladu koja će organizovati vanredne izbore naredne godine, a dio dogovora je i promjena više ministara i postavljanje zamjenika ministara iz redova opozicije koji mogu imati pravo veta na odluke koje se tiču organizovanja izbora.

Medojević je za "Vijesti" rekao da dogovor u Makedoniji pokazuje da se duboke političke krize kakva je nepovjerenje u izbore i legitimnost državnih organa može riješiti dogovorom vlasti i opozicije.

"Makedonska opozicija se protestima i vaninstitucionalnim djelovanjem izborila za formiranje prelazne vlade i vanredne izbore. To pokazuje da je stepen zrelosti makedonskog društva mnogo veći nego u Crnoj Gori, da je to posljedica činjenice da se u Makedoniji već mijenjala vlast, te da je makeodnska vlast pokazala mnogo veći stepen odgovornosti nego što to radi crnogorski diktator koji ni po koju cijenu ne želi da odgovori na jedan državnički način na minimalne zahtjeve DF-a", rekao je Medojević.

On je dodao da je 24. oktobra ispred Skupštine bilo više građana nego što je bilo na protestima u Makedoniji ili Ruminiji gdje je prije neki dan premijer podnio ostavku.

"Što znači da protesti daju rezultate, samo je pitanje da li je sa druge strane iole odgovorna vlast ili diktator koji po svaku cijenu želi da brani vlast", rekao je lider PZP-a.

Upitan da li je u Crnoj Gori moguć sličan model zamjene ministara opozicionim kadrom i postavljanjem zamjenika ministara sa pravom veta iz opozicije, on je rekao da to funkcioniše u Makedoniji jer se tamo vlast već mijenjala.

"Bila je sprovedena određena vrsta lustracije, otvoreni su dosijei tajne službe, tako da je Makedonija u mnogo boljoj situaciji, mi bi morali imati sveoubuhvatniju prelaznu vladu, mehanizmi bi morali biti stroži", rekao je Medojević.

Bonus video: