PREDSJEDNIK U ZVANIČNOJ POSJETI LONDONU

Đukanović: Velika Britanija će dati saglasnost za otvaranje poglavlja 27

On je podsjetio da je Crna Gora imala veliku podršku od Velike Britanije na putu ka NATO i da je i dalje ima kada je u pitanju evropski put i daje podršku evropskoj perspektivi Balkana
27 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
milo đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 26.11.2018. 18:34h

Velika Britanija je odlučila da napusti Evropsku uniju, ali ne napušta Evropu i želi da ostane aktivan igrač na evropskom prostoru, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da će ta država dati saglasnost da Crna Gora otvori poglavlje 27 do kraja godine.

Đukanović boravi u Londonu, gdje je imao susrete sa visokim zvaničnicima Ujedinjenog Kraljevstva.

"Danas sam imao niz značajnih sastanaka u Londonu, u danu kada se lomi budućnost ove države, u pogledu njenog statusa i odnosa sa Evropskom unijom. Ta okolnost govori dovoljno o nivou uvažavanja koje Crna Gora ima u zvaničnom Londonu, u ovom vremenu", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nakon razgovora koje je imao sa tri ministra, značajno je saznanje da je Velika Britanija potvrdila zainteresovanost za budućnost Zapadnog Balkana i da je pokazala svoju partnersku i prijateljsku pažnju prema Crnoj Gori.

"Na svakoj od ovih adresa čuo sam jedinstvenu poruku – Velika Britanija je odlučila da napusti Evropsku uniju ali ne napušta Evropu i želi da ostane aktivan igrač na evropskom prostoru, kroz one institucije i one forme koje će biti mjesta ispoljavanja zajedničkog interesa za budućnost evropskog kontinenta", kazao je Đukanović.

To su, precizirao je on, OEBS, Savjet Evrope i posebno NATO savez.

"Mislim da je jako važan dijalog kojeg treba da čuvamo i unaprjeđujemo sa Velikom Britanijom jer će ona uvijek biti važan globalan akter i akter kreiranja globalne politike, i mislim da je Crna Gora dosad imala značajne benefite od tog partnerstva", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora imala veliku podršku od Velike Britanije na putu ka NATO i da je i dalje ima kada je u pitanju evropski put i daje podršku evropskoj perspektivi Balkana.

"Zemlje Balkana, imaju jedan put a to je da se pridruže evropskim i evroatlantskim integracijama i da pokušaju ubrzano da nadoknade onaj dio istorije koji smo propustili prethodnih vjekova. Da pokušamo da dostignemo evropski nivo razvijenosti, da bismo nakon toga bili partner koji će moći odlučivati o tome kakva će biti naša budućnost i zajednička odgovornost za ono što su evropski interesi svih koji dijele taj evropski prostor", kazao je Đukanović.

Kako je rekao, u Londonu su ga uvjerili da će Velika Britanija nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom intenzivno i bilateralno, a posebno kao sa NATO članicom.

"Takođe, dobio sam uvjerenje da će Velika Britanija dati saglasnost za otvaranje poglavlja 27 do kraja godine što će, vjerujem, biti impuls i ostalim članicama da otvorimo i to pretposlednje poglavlje i da tako stvorimo uslove da u prvoj polovini naredne godine imamo otvorenu agendu pregovora i da se usredsredimo na zatvaranje poglavlja i stvaramo pretpostavke za ostvarivanje punopravna članstva", poručio je Đukanović.

On vjeruje da će velika Britanija uspjeti da smogne snage da kroz demokratske procedure uspješno završi proces razdruživanja od Evrope, bez potresa, i po svoju i po evropsku stabilnost.

"I da će nastaviti da bude značajan faktor evropskog i globalnog razvoja", zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas