Bečić: Zbog protesta DF-a više niko ne pita gdje je Miloš Marović

"Ostale su prelijepe slike najvećeg dijela građana koji su došli opravdano nezadovoljni i sa iskrenim pobudama da iskažu bunt protiv ove i ovakve vlasti. Kao drugo - neodgovorno djelovanje organizatora koje je krucijalno pomoglo da se pozitivna energija pretoči u neslavan epilog bez naznaka ostvarenja cilja"
75 pregleda 105 komentar(a)
Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.11.2015. 07:42h

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić ocijenio je u intervjuu “Vijestima” da su protesti DF-a ponovo vratili društvo u prošlost i podjele, a da se više niko i ne pita gdje je sin Svetozara Marovića, Miloš Marović za koga se raspituje tužilaštvo.

On tvrdi da njegova partija neće pregovarati sa DPS-om o izborima bez posredstva EU i da su odlučni da ih bojkotuju ako budu nedemokratski.

Šta sa ove vremenske distance mislite o protestu DF-a od 24. oktobra i najavljenim protestima?

Ostale su prelijepe slike najvećeg dijela građana koji su došli opravdano nezadovoljni i sa iskrenim pobudama da iskažu bunt protiv ove i ovakve vlasti. Kao drugo - neodgovorno djelovanje organizatora koje je krucijalno pomoglo da se pozitivna energija pretoči u neslavan epilog bez naznaka ostvarenja cilja, nakon čega je nada prešla u razočarenje. I treće, sramnu akciju djelova policije, pod palicom Mila Đukanovića, prema nedužnim građanima Podgorice.

Ko je od njih imao političke koristi, a ko štete?

Dobitnika iz ovog procesa nema. Kao sistem i društvo u cjelini smo na gubitku. Kada posmatrate cjelinu procesa od septembarskog početka, analizirajući određene poteze djelova vlasti koji su bili poželjna inicijalna kapisla organizatoru, medijsku neobjektivnost, jasno je da je cilj u određenim krugovima, koje su neki svjesno ili nesvjesno pomagali, bila nova polarizacija koja bi ponovo u fokus stavila pitanja koja dijele i vraćaju u prošlost. Cilj je homogenizacija njihovog biračkog tijela i ograničenje djelovanja novih progresivnih građanskih struktura. DF je u avgustu odbio da podrži našu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koja je imala za cilj homogenizaciju opozicije. Sada odbijaju dijalog i organizuju promotivne skupove, očito se pripremaju za nastupajuće izbore. Međutim, poslije svih ovih događaja, ja se pitam gdje je Miloš Marović? Ko se igrao sa građanima Crne Gore i ko ga je i kada sakrio?

Da li ćete prihvatiti poziv predsjednika Skupštine da učestvujete u dijalogu radi rješavanja ozbiljne političke krize i kako ocjenjujete stav GO DPS-a da su spremni "za vođenje širokog dijaloga, koji će dovesti do većeg stepena povjerenja kod svih učesnika izbora u ishode budućih izbornih procesa"? Da li vjerujete da je moguće postići dogovor sa DPS-om o fer izborima i primjena onog što se dogovorite?

Demokratska Crna Gora je jasno saopštila da pod postojećim okolnostima neće učestvovati na predstojećim izborima, kao i da neposredno pregovaranje sa predstavnicima DPS-a za nas nije prihvatljivo, jer im ja i Demokrate ništa ne vjerujemo. Kako možemo vjerovati onima koji 18 mjeseci ne žele da implementiraju najvažniji set zakona koji su doneseni radi vraćanja povjerenja u izborni proces. Upravo zbog prethodno navedenog, i insistiramo na medijaciji Evropske unije.

Kako bi funkcionisala prelazna vlada za koju se zalažete Vi, Rakčević i Lekić?

Modaliteta privremene vlade, koju smo predložili gospoda Lekić, Rakčević i ja, ima puno. Ono što je zajedničko je ograničeno trajanje mandata takve vlade i ciljana blokada zloupotreba u svakom segmentu rada državne uprave i lokalne samouprave. Najefikasnije rješenje bi bilo da Crna Gora ima Vladu koja bi bez političke pristrasnosti mogla da utiče i doprinese stvaranju nepristrasnog izbornog ambijenta, kako bi kompletan državni aparat ostao neutralan u odnosu na rezultat izbornog procesa.

Poseban fokus mora se staviti na nepristrasan i profesionalan rad javnog servisa, što do sada nije bio slučaj u značajnoj mjeri. Dakle, izborne zloupotrebe moramo da riješimo, uz aktivno učešće predstavnika EU. Nijesu presudni modaliteti rješenja, bitna je blokada svih zloupotreba, a naša ponuda se neće ispostavljati kao politički ultimatum, jer u suprotnom ne bi ni bili Demokrate.

Da li ste i dalje pri stavu da Demokrate izađu samostalno na izbore? Kako vidite dalju saradnju sa URA i Demosom?

Samostalan nastup Demokrata na fer, slobodnim i demokratskim izborima nije samo naš politički stav, već i odluka Glavnog odbora. I ova inicijativa oko uključivanja predstavnika EU u dijalog povodom izlaska iz političke krize, kao i sve inicijative koje se mogu desiti u narednom periodu, plod su odgovornog promišljanja tri politička subjekta prema građanima i opštem interesu. Posebnost svakog od naših subjekata jasna je svakome ko se razumije u političke prilike, ali će Demokratama uvijek biti neuporedivo preča konstruktivna saradnja sa opozicionim kolegama oko konkretnih rješenja, nego čerupanje za par procenata više.

Ohrabrujemo VDT, ali čekamo da vidimo da li ima selekcije

Kakav je stav Demokrata o onome što radi VDT i specijalni tužilac sada kada je riječ o istragama protiv visokih funkcionera DPS-a u Budvi i Baru?

Ohrabrujem aktivnosti VDT-a i poručujem da će u nastojanju da budu samostalan organ imati punu podršku Demokrata. Vrijeme pred nama će omogućiti da sagledamo cjelinu i dajemo konkretne ocjene jer su pred Tužilaštvom brojni izazovi, koji će pokazati koliki je stepen odlučnosti i spremnosti a samim tim pokazati karakter dosadašnih operacija.

Demokrate i konkretnim djelovanjem pomažu, jer smo prethodnih mjeseci dostavili dokumentaciju za “Bazar”, “Carine” i “Deltu”, koja nedvosmisleno pokazuje da su djelovanjem javnih funkcionera glavnog grada i privilegovanih pojedinaca, glavni grad i građani oštećeni za desetine miliona eura sa jasnim indicijama o postojanju korupcije na visokom nivou.

Nastavićemo da pomažemo rad VDT, a nakon isteka prihvatljivog vremenskog razdoblja, sagledaćemo da li u postupanju postoji selekcija prema bilo kome.

Institucije EU imaju autoritet za sticanje povjerenja na strani opozicije i vlasti

Šta očekujete od EU?

Uloga EU ne shvata se kao utvrđivanje krivice, odgovornosti ili doprinosa pojedinih subjekata krizi, niti kao nametanje rješenja. Cilj medijatora nije određeni model rješenja ili nametanje rješenja, već pružanje doprinosa radi postizanje najšireg političkog saglasja za održavanje slobodnih i fer izbora. Institucije EU imaju politički autoritet koji omogućava sticanje povjerenja i na strani vlasti i na strani opozicije.

Tehnički karakter vlade, po ocjeni njenog konstituenta, optužbe istog za korupciju i organizovani kriminal, neprimjenjivanje izbornog zakonodavstva već 18 mjeseci, problem u funkcionisanju DIK-a, nepovjerenje u kadrovsko rješenje ne čelu Agencije za antikorupciju sa velikim spektrom nadležnosti, primjedbe na medijsku objektivnost javnih glasila, zloupotrebe preduzeća koja obavljaju javnu funkciju u partijske svrhe, nezakonit izbor rukovodstava mjesnih zajednica i njihovo pretvaranje u partijske ćelije i mnogo toga drugog, čine potpuno opravdanim naše insistiranje za aktivnim učešćem predstavnika EU.

Saglasni smo sa stanovištem portparolke Evropske komisije da rješenja moraju doći iz Crne Gore, a optimističkim ocjenjujemo izjavu ambasadora Drobniča da ocjena gospođe Kocijančić ne znači da EU neće aktivno učestvovati u procesu političkog pregovaranja.

Bonus video: