Opozicija napustila sjednicu Glavnog grada: Samo Ivanović ostao

Opozicija je otišla nakon što je odbijen predlog da prva tačka dnevnog reda bude usvajanje zaključka u vezi sa nedavnim protestima u glavnom gradu
0 komentar(a)
Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.11.2015. 18:51h

Sjednicu Skupštine Glavnog grada napustili su svi odbornici opozicije, osim Dragana Ivanovića (SNP).

Opozicija je otišla nakon što je odbijen predlog da prva tačka dnevnog reda bude usvajanje zaključka u vezi sa nedavnim događajima u glavnom gradu “koji su građane Podgorice učinili kolektivnom žrtvom tokom protesta i istovremene neprimjerene i bahate upotrebe policijske sile”.

Goran Radonjić (DEMOS) je u ime Demos-a, Demokrata, SNP-a i pokreta URA tražio da Skupština usvoji pomenuti zaključak u kome se navodi da podržavaju politički dijalog odgovornih činilaca društva kao uslova za uspostavljanje povjerenja, očuvanje građanskog mira i ekonomsko - političkog razvoja države.

U zaključku se navodi da traže od državnih organa da u najkraćem roku identifikuju i pozovu na odgovornost počinioce krivičnih djela, kao i da gradonačelnik inicira kod nadležnih da utvrde da li je bilo prekoračenja ovlašćenja i kršenja zakonskih i drugih propisa gradskih službi prilikom intervencije ispred Skupštine. U zaključku se navodi da odbornici traže i detaljnu informaciju od nadležnih institucija o tome zašto je šire gradsko jezgro u noći 24.oktobra bilo izloženo nezakonitom ponašanju specijalnih jedinica MUP-a.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je kazao da su saglasni sa većim brojem zaključaka, ali da je sa formalno- pravne strane nemoguće pomenuti zahtjev uvrstiti u dnevni red sjednice po hitnom postupku. Ističući da se taj predlog može pojaviti u vidu informacije na sljedećem zasijedanju, Suhih je naveo da je prihvatljivo da gradonačelnik preispita je li bilo prekoračenja ovlašćenja gradskih službi, navodeći da je, siguran da on to već radi.

Nenad Vujošević (DPS) je rekao da ta partija neće podržati predlog, jer sve u gradu funkcioniše kako treba i treba sačekati da nadležni organi završe istragu o tome da li je, i ko prekoračio ovlašćenja.

“Kad bude završena istraga možda će i ovdje faliti neko od odbornika… da ide tamo gdje zaslužuje. Vlada je stabilna…i gradska i na nivou države.”, ocijenio je on.

Radonjić je odgovorio da se ne može reći da je sve normalno, ako je na 50 metara od stare Vlade bilo takvo nasilje.

“Za mene je kriza kad postoji nasilje. To je znak da institucije ne funkcionišu… Ne vidim koristi od toga da mi čekamo informacije nadležnih. Stanje je zabrinjavajuće, u teškoj smo krizi”, kazao je Radonjić.

Odbornici vlasti su izglasali da se sa dnevnog reda sjednice skinu pet tačaka koje su predložile Demokrate. Riječ je o predlozima odluka o obrazovanju Komisije za provjeru zakonitosti, uspješnosti i transparentnosti raspolaganja imovinom Glavnog grada Podgorica, stavljanju van pravne snage Odluke Skupštine o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom istavljanju van pravne snage Odluke o davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i KAP-a, Kovačnice i Prerade. Sa dnenvog reda su skinuti predlozi odluka o obezbjeđenju sredstava za finansiranje zaposlenih u odborničkom klubu i obezbjeđenje poslovnog prostora za rad političkog subjekta i izmjeni i dopuni Odluke o javnom vodosnabdijevanju na teritoriji Glavnog grada.

Odbornici DF-a transparentima dočekali kolege iz vlasti

Odbornici Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada i još nekoliko članova tog političkog saveza su ispred zgrade stare Vlade, gdje se održava zasijedanje lokalnog parlamenta, raširili transparente sa raznim porukama upućenim predstavnicima vlasti, čiji su ulazak propratili uz zvižduke.

Predstavnici DF-a su odbornike vlasti dočekali uz transparente „Odbornike biju, batinaše kriju“, „ Miga na sporedni“, „Migo, kašlješ li?“, „Gotovo je“...

Odbornici DF-a u gradskoj Skupštini su Branka Bošnjak, Zoran Lakušić, Radoš Zečević, Čel Ismailisufi, Aleksandar Sekulić, Miodrag Bešović, Tatjana Perović, Nataša Jevrić, Dragutin Klikovac, Nikola Bajčetić, Vojin Vuletić i Biljana Genić.

Odbornici DF-a su juče saopštili da neće prisustvovati sjednici Skupštine Glavnog grada, jer su revoltirani onim što je njegova uprava uradila tokom protesta.

Tada su najavili tužbe protiv ljudi u upravi Glavnog grada zbog dešavanja tokom protesta, kao i da će tražiti nadoknadu štete.

Bonus video: