U Srbiji slave 1918, koje se ovdje stide

Iz Vlade nijesu odgovorili zbog čega njihovi predstavnici prisustvuju proslavama koje se vezuju za formiranje Kraljevine Jugoslavije, dok se istovremeno protive njihovom održavanju u Crnoj Gori
116 pregleda 43 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Vlada Vojvodine
Aleksandar Bogdanović, Foto: Vlada Vojvodine
Ažurirano: 27.11.2018. 08:04h

Vlada Duška Markovića vodi dvoličnu politiku jer šalje delegaciju na proslavu stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dok se protivi sličnim proslavama u Crnoj Gori, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Delegacija Vlade prisustvovala je u Novom Sadu obilježavanju vijeka od završetka Prvog svjetskog rata i oslobođenja Vojvodine.

Istovremeno, crnogorski parlament će u četvrtak raspravljati o predlogu Rezolucije povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim. Rezoluciju su predložili poslanici vladajuće koalicije, koji smatraju da Podgorička skupština, koja je održana 1918. godine, nije bila legalna institucija, kao i da je bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Vladini zvaničnici, kao ni ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović juče nijesu bili spremni da komentarišu kontradiktoran stav prema događajima 1918.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović smatra da je time nastavljena nedosljedna politika vladajuće koalicije koja “jedno brani kod kuće, a slavi u komšiluku”.

“Ne treba zaboraviti da su početkom devedesetih u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) svi bili Srbi i, na čelu sa stranačkim predsjednikom Milom Đukanovićem, slavili dan ujedinjenja Srbije i Crne Gore o čemu postoji dokaz. E sada su nešto drugo, kako ih interes usmjerava. Sad su najobičniji licemjeri i preletači, poput ministra (Aleksandra) Bogdanovića koji je najsnažnije aplaudirao na proslavi u Novom Sadu”, kazao je Vučurović.

Osim ministra kulture u delegaciji koja je prisustvovala proslavi u Novom Sadu bio je Markovićev šef kabineta Dragoljub Bulatović i savjetnica premijera za vanjsku politiku Dubravka Lalović, kao i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović. Povodom proslave stogodišnjice ujedinjenja u Novom Sadu je održana svečana akademija i otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću na novosadskom Trgu Republike.

Iz Vlade nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” zbog čega njihovi predstavnici prisustvuju proslavama koje se vezuju za formiranje Kraljevine Jugoslavije, dok se istovremeno protive njihovom održavanju u Crnoj Gori. “Vijestima” nije odgovoreno ni da li u Markovićevom kabinetu smatraju da se Vlada na taj način vodi dvostrukim aršinima u spoljnoj i unutrašnjoj politici. Bogdanović i Mićunović se nijesu javljali na brojeve poznate redakciji. Nakon najave obilježavanja stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Podgorice, Bogdanović je kazao da se radi o provokaciji i događaju koji obnavlja podjele u društvu. Vučurović ističe da su 1918. godine bili najslavniji dani istorije.

“Neka ih bude sramota da Crnoj Gori pokušavaju da oduzmu pravo da slavi najslavnije dane naše istorije, a to isto slave u Francuskoj i Srbiji. Mi smo ponosni na 1918. godinu jer to je godina slave, oslobođenja i ujedinjenja, a neko bi da slavi austrougarske okupatore. Dakle, DPS i njihovi partneri su preletači koji mijenjaju dresove po svom interesu i džepu”, tvrdi Vučurović.

Predstavnici DF-a su kao odgovor na Rezoluciju DF-a predložili da parlament osudi odluku kralja Nikole Petrovića da 1916. godine napusti Crnu Goru i kapitulira pred Austrougarskom. Da li će i kada ona biti na dnevnom redu parlamenta, još se ne zna.

Bonus video: