Snažna podrška Poljske integracijama Crne Gore

Lukšić je kazao da se svijet danas suočava sa brojnim izazovima, da je od ključne važnosti adekvatan odgovor na njih i da treba konstantno raditi na unaprjeđenju bezbjednosnih okvira, naročito u kontekstu novog talasa prijetnji poslednjih godina
0 komentar(a)
Varšava, Foto: Gov.me
Varšava, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.11.2015. 16:31h

Poljska će nastaviti snažno da podržava evropski put Crne Gore i njeno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, poručeno je tokom posjete šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića Varšavi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je danas učestvovao na Varšavskom bezbjednosnom forumu, gdje je govorio na panelu „Talas novih bezbjednosnih izazova na granicama EU“.

Lukšić je kazao da se svijet danas suočava sa brojnim izazovima, da je od ključne važnosti adekvatan odgovor na njih i da treba konstantno raditi na unaprjeđenju bezbjednosnih okvira, naročito u kontekstu novog talasa prijetnji poslednjih godina.

On je, kako se navodi u saopštenju, ukazao na značaj evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore, i istakao da je njeno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu važno za cijeli region.

„Živimo u svijetu u kojem se okruženje stalno mijenja i gdje su bezbjedosni izazovi različitog karaktera, zbog čega je veoma važno razvijati strateški pristup za prevazilaženje bezbjednosnih izazova i u tom pravcu definisati kako kratkoročna, tako i dugoročna rješenja“, zaključio je Lukšić.

On se tokom boravka u Varšavi susreo i sa ministrom vanjskih poslova Poljske Gžegožom Shetinom, državnim sekretarom i savjetnikom predsjednika Kšištofom Ščerskim.

„Shetina je apostrofirao da zvanična Varšava nedvosmisleno podržava strateške ciljeve Crne Gore i čestitao na kvalitetu i dinamici sprovedenih reformi čime se, kako je kazao, pokazuje odlučnost i istrajnost u ispunjavanju zahtjevnih zadataka za buduće članstvo u EU i NATO, i zavrijeđuje reputacija lidera integracionih procesa u regionu“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je zahvalio Poljskoj na ekspertskoj pomoći i svakom vidu podrške koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija, što predstavlja dodatni impuls jačanju, inače, sadržajnih bilateralnih odnosa.

„Ovakav odnos posebno vrednujemo jer dolazi od domaćina narednog Samita NATO-a i prijatelja koji temeljno shvata naše napore da budemo dio ovih struktura, a naročito sada u završnoj fazi približavanja Alijansi, uoči odluke o upućivanju poziva našoj zemlji za članstvo sa Ministarskog sastanka u decembru“, poručio je Lukšić.

Kako je saopšteno, tokom sastanka sa Ščerskim prenijete su poruke nastavka podrške spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, što je posebno značajno imajući u vidu da, nakon promjena koje su donijeli nedavni parlamentarni izbori, politika prema Crnoj Gori ostaje nepromijenjena.

„U fokusu razgovora, pored pregleda bilateralnih odnosa, bila je i integraciona platforma u pogledu članstva u NATO, u kojim okvirima je Lukšić podsjetio na ostvarene rezultate u ključnim oblastima reformi i ponovio dalju posvećenost Vlade realizaciji postavljenih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Lukšić se u Varšavi sreo i sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, sa kojim je razmijenio mišljenja o bilateralnoj saradnji i budućim modalitetima ukupnih veza, uključujući i pitanja regionalnog karaktera.

Bonus video: