Odbornici danilovgradskog DF-a bojkotovali sjednicu lokalnog parlamenta

Odbornik DNP-a Veselin Marković rekao je da dosadašnja praksa danilovgradskog parlamenta - da vladajuća većina slijepo sprovodi odluke opštinskih čelnika, nije preporuka da opozicija učestvuje u njegovom radu.
75 pregleda 7 komentar(a)
Danilovgrad, sjednica parlamenta, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, sjednica parlamenta, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 05.11.2015. 16:26h

Odbornici danilovgradskog DF-a bojkotovali su sjednicu lokalnog parlamenta, tvrdeći da lokalni DPS već godinama vlada po volji nekoliko pojedinaca iz vrha vladajuće stranke, a ne u interesu građana.

Na konferenciji za štampu iz DF-a je saopšteno da ih je sramota što DPS vlada u Danilovgradu, ali da se nadaju da to neće biti još dugo i da će tada revidirati većinu odluka koje je DPS juče usvojio.

Oni su pojasnili da su događaji od 24. oktobra pokazali kako se DPS održava na vlasti, i da ne žele više da učestvuju u imitiranju demokratije čiji je jedini argument nasilje.

"DF je ozbiljna politička organizacija i ne pristajemo da nam se nametne da smo izvršili državni udar, jer njima je sve državni udar što nije u skladu sa njihovim mišljenjem i ličnim interesima. Policija se upotrebljava za odbranu takvog stava DPS-a, i mi im ne možemo oprostiti suzavac i dolinu suza krajem oktobra u Podgorici. Još se od toga nijesmo oporavili i zbog toga smo bojkotovali sjednicu lokalnog parlamenta", kazao je odbornik DF-a Željko Savović.

Savović je dodao da se "lokalni moćnici" uz pomoć Vlade godinama proglašavaju opštinski budžet legalnim, a da već dugo ne plaćaju porez državi.

"Šta je to nego državni udar, i to iz redova lokalnog DPS-a. U takvom poslu i legitimaciji njihovog ponašanja DF ne želi da učestvuje", kazao je on.

Nezavisni odbornik Ranko Vuković rekao je da nije bio na sjednici jer je "danilovgraska vlast koju predstavljaju predsjednik SO dr Miodrag Đurović, i predsjednik opštine Branislav Đuranović, jedna je od najanahronijih u Crnoj Gori".

"Normalnog čovjeka je stid što oni vode ovaj grad", kazao je Vuković.

Predsjednik OO Nove srpske demokratije Pero Radonjić rekao je da DF ne može da prihvati da se preko noći dijele skupštinski materijali i da se dan poslije toga od odbornika traži da se izjašnjavaju o tome.

Odbornik DNP-a Veselin Marković rekao je da dosadašnja praksa danilovgradskog parlamenta - da vladajuća većina slijepo sprovodi odluke opštinskih čelnika, nije preporuka da opozicija učestvuje u njegovom radu.

"Njihova samovolja kulminirala je predlogom urbanističkih planova za Spuž i Ostrog, jer je povodom tih dokumenata vladajućoj većini važnije šta o tome misle njihovi čelnici nego građani. Obećavamo da će bilo koja odluka koja se bude danas usvojila uskoro biti na preispitivanju, jer očekujem da će u novim okolnostima i kada se vlast smijeni neko za sve to i odgovarati", kazao je Marković.

Bez odbornika DF-a njihove kolehe iz DPS-a i SNP-a raspravljali su o izvještaju o radu predsjednika opštine, budžetu za prvih šest mjeseci, urbanističkim dokumentima za Spuž i Ostrog. Većina tih odluka usvojena je glasovima odbornika DPS-a.

Spasoje Kovačević, odbornik SNP-a, prilikom rasprave o radu Đuranovića optužio je predsjednika opštine za mobing nad služebenicima koji mu nijesu po volji.

"Bivši sekretar Sekretarijata ua upravu Jelisavka Burić predala je Upravnom sudu žalbu na rješenje predsjednika opštine o njenoj smjeni. Kakav se mobing sporovodi prema nepodobnim lokalnim službenicima dokazuje i podatak da je Burićka morala da pismeno zahtijeva da joj se omoguće najosnovniji uslovi rada, odnosno sto i stolica", kazao je Kovačević.

Bonus video: