Žitelji Krtola i Krašića protiv namjere lokalne uprave da poveća porez na nepokretnosti

Građani su stoga tražili da se sagleda mogućnost većeg poreskog opterećivanja bogatih stranaca koji u Tivtu kupuju sekundarne nekretnine i da se promijeni metodologija za obračun poreza na poljoprivredno, šumsko neplodno ili građevinsko zemljište koje je neizgrađeno, a što najviše pogađa lokalno stanovništvo
122 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2015. 14:26h

Stanovnici Krtola i Krašića odlučno su protiv nacrta odluke o porezu na nepokretnosti koju je pripremila administracija tivatskog gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) i traže da se njeno usvajanje u lokalnom parlamentu odgodi i pokuša naći način za smanjenje udara na džepove građana koje će ona u aktuelnoj formi, sigurno izazvati – čulo se sinoć na javnoj raspravi o nacrtu nove odluke o porezima koja je priređena u Radovićima.

Javna rasprava o ovoj „vrućoj temi“ u Tivtu privodi se kraju, a građani, pojedine partije i NVO sektor do sada su po pravilu, kritikovali odluku kojom lokalna DPS-SDP vlast namjerava da poveća poresko opterećenje za od 27 do čak 150 odsto, zavisno od kategorije nekretnina.

Sekretarka za finansije, budžet i ekonomski razvoj Opštine Tivat Rajka Jovićević kazala je okupljenima da Opština novu odluku mora usvojiti jer od 1.januara stupa na snagu Zakon o porezu na nepokretnosti, usvojen u martu u Skupštini Crne Gore, a kojim je drastično podignuta minimalna poreska stopa.

Usklađivanje poreskih stopa sa zakonom, u slučaju Tivta, trebalo bi da rezultira sa oko pola miliona eura više u gradskoj kasi naredne godine – izračunali su u Sekretarijatu koji vodi Jovićevićeva, naglašavajući da su spremni da saslušaju sve sugestije koje će doprinijeti amortizovanju ovog novog finansijskog udara na standard građana. Jovićević je odbacila tvrdnje da je porez na napokretnosti u Tivtu već i sada drastično veći u odnosu na druge primorske opštine, ističući da će on i nakon usvajanja novih stopa, biti na nivou dadžbina koje plaćaju i ostali primorci.

Učesnici rasprave iznijeli su niz primjedbi na nove poreske stope, nepreciznost granica fiskalnih zona u kojima će važiti različiti koeficijenti i metodologiju kojom se izračunava prosječna cijena stambenog prostora u Tivtu, a koju kako se čulo, vještački „naduvavaju“ ogromne cijene po kojima se luksuzni stanovi prodaju u Porto Montenegru ili Luštici bay gdje ih kupuje ultrabogata, većinom inostrana klijentela.

Građani su stoga tražili da se sagleda mogućnost većeg poreskog opterećivanja bogatih stranaca koji u Tivtu kupuju sekundarne nekretnine i da se promijeni metodologija za obračun poreza na poljoprivredno, šumsko neplodno ili građevinsko zemljište koje je neizgrađeno, a što najviše pogađa lokalno stanovništvo.

„Ovo je harački porez i nije razvojni jer povećavate i stope za proizvodne pogone i poljoprivredno zemljište i destimulišete one koji bi možda uložili u kakvu privrednu djelatnost.

Jednako poreski opterećujete građevinsko zemljište samo zbog toga što je ono pokriveno DUP-om, a ne gledajući ima li ono uopšte ikakvu infrastrukturu i može li se u njemu u praksi graditi ili ne“, kazao je predsjendik MZ Krtoli Ivan Starčević sa kojim se složio i njegov kolega iz Krašića Anton Petrović.

„Ovo nije primjereno i ekonomski održivo za građene koji to ne mogu i neće prihvatiti“, kazao je Petrović, a rezervu prema namjerama lokalne uprave u povećanju poreza iskazala je i odbornica DPS iz Krašića Kristina Petrović.

„Ovakva odluka o porezima je apolutno udar na starosjedioce jer oni imaju dosta zemljišta koje su naslijedili od predaka a koje ne mogu valorizovati jer nema infrastrukture ili je realizacija DUP-ova fazna. Gubimo ogroman novac oslobađajući investitore kondo-hotela 70 odsto iznosa komunalija i onda ovako finansijski teret pokušavate prebaciti na građane“, kazao je Mirko Kovaćević iz NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“, na što se nadovezao mještanin Neđo Starčević:

„Do prije tri godine na zemlju koju ima na Krickovini i koja se tretira kao građevinska iako nema ni puta, ni struje, ni vode, plaćao sam 16 eura poreza godišnje, a onda je odjednom to dignuto na 80. Sad to još treba da poskupi za trećinu, a tamo ni zec ne može doći, a kamoli da se bilo što gradi“, kazao je Starčević.

Odbornik NOVE Savo Klakor poručio je okupljenima da „promijene vlast koja ne radi u interesu građana“.

Galerija

Bonus video: