Do opštine Tuzi bez referenduma

Tuzi i Golubovci, ukoliko žele, po skraćenoj proceduri treba da dobiju status opština, predlaže poslanik Albanske alternative
10 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2015. 14:49h

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj tražiće da Tuzi i Golubovci mogu da dobiju status opštine ukoliko to odobri lokalni parlament, a ne nakon odobrenja Vlade, kako je predviđeno Zakonom o teritorijalnoj organizaciji. Skupština bi do kraja mjeseca trebalo da raspravlja o predlogu izmjena seta zakona, kojima se predviđa formiranje novih opština u okviru Glavnog grada. Đeljošaj smatra da Tuzi i Golubovci, ukoliko žele, po skraćenoj proceduri treba da dobiju status punopravnih opština.

“Zakon, koji definiše formiranje novih opština, treba da izuzme od predviđenih procedura opštine u okviru Glavnog grada. Jedino što treba da učine, kako bi stekle status punopravnih opština, je da većina odbornika u lokalnom parlamentu glasa za osamostaljenje. U slučaju da inicijativa nema većinu, ona ne može biti ponovljena u naredna 24 mjeseca”, navodi se u predlogu amandmana.

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji za formiranje novih opština obavezna je izrada studije opravdanosti sa pokazateljima ispunjenosti ekonomskih uslova, nakon čega se raspisuje opštinski referendum. Nakon toga opštinska Komisija MUP-a, uz konsultovanje sa ostalim državnim organima, daje mišljenje na zahtjev za dobijanje statusa opštine, nakon čega se mišljenje šalje Vladi. Ukoliko Vlada odobri inicijativu, parlamentu se na usvajanje šalju izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojima se formira nova opština. Na taj način status opštine već su dobile Petnjica i Gusinje.

Đeljošaj će tražiti i da se nova opština zove Malesija/ Tuzi , kao i da Upravni sud rješava sporove između Glavnog grada i dvije opštine, umjesto podgoričkog administratora, kako je predviđeno zakonskim rješenjem o kojem će raspravljati poslanici.

“Albanska alternativa nikada nije pristala niti potpisala nešto što Malesiji daje manje ingerencija od ostalih opština u Crnoj Gori. Ukoliko amandmani ne prođu nećemo glasati za predložene zakone”, kazao je Đeljošaj.

Bonus video: