ZALAŽE SE ZA POŠTOVANJE BIRAČKOG PRAVA

Vujičić: Članovi Odbora ne znaju šta znači biti pripadnik akademske zajednice

„Oni znaju da nijedan birač nije neposredno njima dao glas da budu poslanici i da je zbog toga Skupština Crne Gore neustavna, a Vlada i ostale institucije nelegalne“, kazao je Vujičić
174 pregleda 1 komentar(a)
Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 28.11.2018. 16:38h

Članovi Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva dokazali su da ne znaju šta znači biti pripadnik akademske zajednice, smatra predstavnik Grupe građana Građanska akcija Božidar Vujičić, navodeći da za pridruženog člana toga tijela nije izabran, jer bi se zalagao za poštovanje biračkog prava, prenio je PR centar.

Vujičić je kazao da se već godinama zalaže za poštovanje biračkog prava, onako kako je to propisano Ustavom Crne Gore.

„Ukazujem da građani još uvijek to pravo ne mogu da iskoriste onako kako to Ustav propisuje, odnosno ne mogu da, na izborima, neposredno, direktno biraju svoje predstavnike“, rekao je Vujičić.

Iz toga razloga se, kako je pojasnio, na Javni poziv koji je raspisao skupštinski Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, javio da bude pridruženi član iz akademske zajednice.

„U biografiji sam naveo da sam po struci stomatolog i da radim kao stomatolog. Međutim, moja je prijava odbačena, iz razloga što ovaj Odbor smatra da stomatolog, odnosno stomatolozi nisu pripadnici akadamske zajednice. Nije potrebno veliko znanje, da svi akademski obrazovani građani pripadaju akademskoj zajednici. Samo zvanje ukazuje na pripadnost akademskoj zajednici“, pojasnio je Vujičić.

On smatra da predsjednik i članovi Odbora nisu željeli njegovo članstvo zbog toga što, kako je rekao, znaju da je upoznat i da ima jake dokaze da su svi poslanici u parlamentu izabrani suprotno članu 83 Ustava Crne Gore.

„Oni znaju da nijedan birač nije neposredno njima dao glas da budu poslanici i da je zbog toga Skupština Crne Gore neustavna, a Vlada i ostale institucije nelegalne“, kazao je Vujičić.

On je ocijenio da građani Crne Gore nemaju jednako biračko pravo i da ne mogu da, u skladu sa članom 45 Ustava, direktno, po imenu i prezimenu, biraju kandidate za predstavnike u Skupštini.

Vujičić smatra da najveće biračko pravo u Crnoj Gori ima predsjednik partije koji, kako je pojasnio, prvi mandat ostavlja za sebe, a dajući saglasnost na redosljed na izbornoj listi određuje ko će dobiti drugi, treći mandat i tako redom.

„Potkradanjem biračkog prava formira se neustavna Skupština, koja bira nelegalnu Vladu, koja bez ikakave odgovornosti, jer nema Zakona o Vladi, nastavlja sa potkradanjem građana rasporodajom državne imovine, zaduživanjem, porezima, taksama itd“, naveo je Vujičić.

Prema njegovim riječima, sve je više građana koji uviđaju da se njihovo biračko pravo ne poštuje i zbog toga, kako je rekao, predlaže Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva da hitno uradi izmjene, kako bi se „prestalo sa daljom krađom biračkog prava“.

„Jedino sa jednakim biračkim pravom i pravom na neposredni izbor kandidata, izbori mogu biti istinski izraz volje birača i kao takvi priznati“, smatra Vujičić.

On je istakao da su članovi Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva dokazali da, kako je rekao, ne znaju šta znači biti pripadnik akademske zajednice.

„Po njima, stomatolog ne pripada akademskoj zajednici. Takvo njihovo shvatanje termina akademske zajednice i akademskog obrazovanja govori samo o njima. To im je zapravo bio izgovor da mene ne bi prihvatili u članstvo Odbora, jer bih se zalagao za poštovanje biračkog prava“, rekao je Vujičić.

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva je za pridružene članove toga tijela, iz nevladinog sektora, izabrao predstavnike Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Građanska alijane (GA) i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kao i profesore Đorđija Blažića i Borisa Bastijančića iz akademske zajednice.

Na javni poziv, za izbor pridruženih članova odbora, prijavilo se sedam nevladinih organizacija i tri predstavnika akademske zajednice.

Preporučujemo za Vas