Abazović u Stejt departmentu: Kriza se prevazilazi dijalogom

"Slobodni izbori su najveći izazov sa kojim se suočavamo. Ili ćemo imati institucije čiji je legitimitet neosporan ili ćemo zapasti u veliku političku krizu. To je jasno i američkoj administraciji", kazao je Abazović
39 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: URA
Dritan Abazović, Foto: URA
Ažurirano: 04.11.2015. 15:40h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović juče je u Stejt departmentu razgovarao sa direktorom Kancelarije za južnu i centralnu Evropu Tomasom Jazgerdijem i direktoricom Kancelarije za NATO Erikom Simon.

Glavne teme sastanka, kako se navodi u saopštenju URA-e, bile su aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, kao i pitanje integracije Crne Gore u NATO.

Iz URA-e navode da je zajednički konstatovano da se politička kriza mora prevazići na demokratski način što zahtijeva spremnost na dijalog svih političkih subjekata.

Abazović se zahvalio na podršci koju SAD pruža Crnoj Gori, ali i podvukao da pozivnica treba da bude samo uvertira za ukupnu transformaciju društva. On je naglasio da se nada da nakon poziva u decembru slijedi velika politička i društvena promjena koja će potvrditi i opravdati povjerenje država članica NATO-a.

"Pozivnica je po meni gotova stvar. To je dobar znak, jer nam nakon toga slijedi veliko političko pospremanje, neće više biti izgovora, zemlja mora da se demokratizuje”, kazao je Abazović, naglasivši da nije logično da NATO tek tako dozvoli da punopravna članica bude država čija se vlast nikada u istoriji nije mjenjala na izborima.

“Smatram da imamo razloga za optimizam, uskoro kreću novi trendovi u Crnoj Gori", rekao je Abazović.

Na sastanku se takođe govorilo o izborima i novom izbornom zakonodavstvu u Crnoj Gori.

"Slobodni izbori su najveći izazov sa kojim se suočavamo. Ili ćemo imati institucije čiji je legitimitet neosporan ili ćemo zapasti u veliku političku krizu. To je jasno i američkoj administraciji", kazao je Abazović.

Bilo je riječi i o medijskoj sceni. Abazović je naglasio da je medijska scena totalno kontaminirana i da podsjeća na devedesete godine.

“Nezavisni mediji su pod stalnom presijom dirigovanom od strane vlasti koja teži njihovom gašenju”, rekao je Abazović dodavši da je slična situacija i sa svim činbenicima civilnog društva od kojih se mogu čuti kritički tonovi u odnosu na režim. “Svi podliježu istovjetnom javnom i tajnom pritisku i neviđenom, neprofesionalnom šikaniranju”, zaključio je Abazović.

Teme sastanka su bile i afera “Telekom” koja i dalje čeka na reakciju crnogorskog tužilaštva, rezultati u borbi protiv korupcije i nedavna hapšenjima pod optužbama za organizovani kriminal. Američka administracija obećala je da će nastaviti da aktivno prati situaciju u Crnoj Gori i da će nastaviti da pomaže daljnje procese demokratizacije našeg društva.

Bonus video: