Nikčević: Vjerujem da će naši koalicioni partneri i opozicija podržati zahtjev tužioca

Nikčević je novinarima u parlamentu potvrdio da je Tužilaštvo u petak podnijelo zahtjev za skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za krivično gonjenje poslanika DF-a Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića
22 komentar(a)
Radivoje Nikčević, Foto: Savo Prelević
Radivoje Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2015. 14:29h

Sjednica Administrativnog odbora, na kojoj će biti raspravljano o ukidanju imuniteta trojici poslanika Demokratskog fronta (DF), biće zakazana čim Tužilaštvo dostavi dodatno obrazloženje koje je tražio šef parlamenta, kazao je predsjednik tog skupštinskog tijela, Radivoje Nikčević.

Nikčević je novinarima u parlamentu potvrdio da je Tužilaštvo u petak podnijelo zahtjev za skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za krivično gonjenje poslanika DF-a Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića.

On je podsjetio da je, nakon dobijanja te inicijative, predsjednik Skupštine, u skladu sa svojim ovlašćenjima, tražio od Tužilaštva dodatno obrazloženje kako bi poslanici imali više elemenata za valjano zaključivanje.

„Bez obzira na sve, mi očekujemo da ovih dana konačno imamo takav predlog, i ja ću, u skladu sa Poslovnikom, zakazati sjednicu Administrativnog odbora koji će razmatrati tu inicijativu“, kazao je Nikčević.

On je ocijenio da je bitno omogućiti svim poslanicima da budu prisutni.

„Kad su u pitanju ovakvi zahtjevi, mi moramo imati punu informisanost svih poslanika, pa i onih koji nijesu trenutno u parlamentu. Znači, 13 poslanika će biti pozvano. Dva - tri dana, primjeren rok da bi svaki poslanik mogao da se pripremi i da donese odluku“, precizirao je Nikčević.

On je rekao da će se Demokratska partija socijalista (DPS) držati stava koji je imala i u prethodnim slučajevima, u prošlom sazivu.

„Sjećate se i kad smo skidali imunitet našem poslaniku. Mi ćemo se držati tog stava i sada, a to znači za svaki zahtjev koji dolazi iz Tužilaštva, DPS i njegovi poslanici u Administrativnom odboru će dati saglasnost za vođenje krivičnog postupka, bez obzira o kome se poslaniku radi, i da li je on iz opozicije ili pozicije“, naveo je Nikčević.

On je podsjetio da je DPS imao sličan stav i kada je u pitanju bio poslanik Janko Vučinić, u novembru prošle godine. „To je drugo krivično djelo bilo u pitanju, i drugi poslanici nijesu dali svoju saglasnost“.

„Vjerujem da će ovog puta naši koalicioni partneri, a i poslanici iz opozicije koji su kazali da su podržali državnog tužioca i njegov izbor, podržati i zahtjev tužioca“, kazao je Nikčević.

Prema njegovim riječima, praksa je u posljednje vrijeme i u regionu da sve se više sužava taj dio imuniteta, i da je osnovno da se poslanik oslobodi u parlamentu i radnim tijelima, da može slobodno govoriti, zaključivati i izjašnjavati se i odlučivati.

„Van parlamenta, to je već nešto drugo“, dodao je Nikčević.

Na pitanje da li očekuje da će parlament podržati ukidanje imuniteta poslanicima DF-a, on je rekao da „imajući u vidu biće krivičnog djela i kaznu zaprijećenu za to djelo, svaki odgovoran poslanik, bez obzira o kome se radi, treba da glasa za to“.

„Jer, u suštini, mi samo dajemo odobrenje da nadležni državni tužilac može, kao u odnosu na svakog građanina, da sprovede sve istražne radnje i, eventualno, podnese sudu optužni akt“, pojasnio je Nikčević.

Bonus video: