Krsmanović: Đukanović u Londonu srozao funkciju koju obavlja

"Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pružio je priliku piscima saopštenja iz Đukanovićevog okruženja da medijima dostave i po koju fotografiju sa nekim od zvaničnika Ujedinjenog Kraljevstva, te da odlasku u London daju veći značaj nego što on zaista i ima u diplomatskim krugovima"
174 pregleda 89 komentar(a)
Isidora Krsmanović, Foto: Prava Crna Gora
Isidora Krsmanović, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 27.11.2018. 10:02h

Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Londonu je samo potvrda da on ne uživa visoki ugled u najznačajnijim prijestonicama Evrope gdje ga šefovi država i vlada godinama izbjegavaju, ocijenila je portparol Prave Crne Gore Isidora Krsmanović.

Đukanović je otputovao u London na poziv Oksfordske unije.

"Nakon što je sletio na privatni aerodrom Biggin Hill čiji je vlasnik Berni Eklston, magnat Formule 1, doček na privatnom aerodromu predsjedniku države Crne Gore priredio je pukovnik Marfin, čime je sebe svrstao u red rijetkih, ili čak jedinog, predsjednika države, ujedno članice NATO saveza, koje na aerodromu dočekuje nižerangirani pukovnik vojske, koji je obično zadužen za protokolarnu organizaciju smotre, odnosno, postrojavanje vojnika prilikom dočeka državnika. To govori da Đukanovićeva posjeta Londonu nema diplomatski karakter, jer da ima, na aerodromu bi našeg predsjednika dočekao bar ministar spoljnih poslova, ili bi ga, ako već nije na aerodromu, šef diplomatije dočekao u svom kabinetu. Ništa od toga se nije desilo tokom ove posjete Londonu", navela je Krsmanović.

Dodaje da se predsjednik Crne Gore zatim sastao sa Dejvidom Lidingtonom, ministrom bez portfelja u kabinetu Tereze Mej, što je bilo "krajnje neuobičajeno srozavanje funkcije predsjednika države do nivoa ministara bez portfelja".

"Na zahtjev Crne Gore domaćni su odlučili da šefa jedne države, formalno članice NATO saveza, kakva je Crna Gora, primi ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva gospodin Vilijamson. Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pružio je priliku piscima saopštenja iz Đukanovićevog okruženja da medijima dostave i po koju fotografiju sa nekim od zvaničnika Ujedinjenog Kraljevstva, te da odlasku u London daju veći značaj nego što on zaista i ima u diplomatskim krugovima. Nadalje, komično je i za razum uvredljivo, kada naš predsjednik kaže da će Britanija, koja u martu iduće godine i zvanično izlazi iz Evropske Unije, podržati Crnu Goru na putu pridruživanja toj istoj uniji koju Britanija napušta. U konačnom, Đukanovićevi sastanci u Londonu su bili usputni i na zahtjev Crne Gore, a domaćini su ovoj posjeti dali vojni, a ne državni karakter", navela je Krsmanović.

Bonus video: