Cdu: Pripremiti uslove za povratak građana iz Njemačke

"Mnogi od iseljenika su poveli cijele porodice, prodavali imovinu i ispisivali djecu iz škole. Zato je, u očekivanju njihovog povratka, neophodno utvrditi kratkoročne i dugoročne mjere za njihov povratak”, kaže se u saopštenju Mulića
53 pregleda 7 komentar(a)
Rafet Mulić, Foto: CDU
Rafet Mulić, Foto: CDU
Ažurirano: 02.11.2015. 14:34h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) smatra da Vlada i organi lokalne uprave u opštinama iz kojih su se građani iseljavali u Njemačku i druge države Evropske unije, treba na vrijeme da pripreme plan konkretnih aktivnosti za njihov povratak.

Potpredsjednik Cdu Rafet Mulić rekao je da je jasno da će ti građani, sa rijetkim izuzecima, biti primorani da se vrate.

“Proces njihovog povratka je počeo. Zbog toga je potrebno hitno pripremiti programe njihove reintegracije. Mnogi od iseljenika su poveli cijele porodice, prodavali imovinu i ispisivali djecu iz škole. Zato je, u očekivanju njihovog povratka, neophodno utvrditi kratkoročne i dugoročne mjere za njihov povratak”, kaže se u saopštenju Mulića.

On smatra da su dva problema posebno teška.

“Prvi je potreba da se đaci vrate u vaspitno-obrazovni proces. Povratak u škole se trenutno obavlja kroz redovni konkurs za vanredne učenike, što znači da učenici, odnosno njihovi roditelji moraju da plate polaganje i da se, poslije ispita u januaru ili u julu/avgustu iduće godine, vrate u redovnu nastavu tek u septembru 2016. godine”, naveo je on.

Mulić je kazao da Cdu smatra da treba učiniti sve da se djeca što prije vrate u redovnu nastavu. Prema njegovim riječima, drugi je problem nabavka stoke za one za koje postoje pouzdani podaci da su rasprodali svoju stoku prije napuštanja države.

“U oba slučaja je potrebna hitna pomoć nadležnih ministarstava. Cdu smatra da sve aktivnosti moraju biti utemeljene na preciznoj evidenciji, u čemu prvenstvenu obavezu imaju organi lokalne uprave”, dodao je Mulić.

On smatra da, na dugoročnoj osnovi, razvoj crnogorskog sjevera mora biti jedan od prioriteta crnogorske politike, ne samo na ekonomskom planu.

“Aktiviranje neiskorišćenih i zapostavljenih resursa u poljoprivredi, stočarstvu, drvoprerađivačkoj industriji i turizmu treba da bude platforma za razvoj našeg Sjevera i perspektiva za napredak naših građana u tom regionu Crne Gore”, zaključio je Mulić.

Bonus video: