Sud se sprema da registruje Socijaldemokrate

U presudi na koju se sudije ugledaju piše da “sličnost imena ne dovodi u pitanje njihovu organizacionu i političku autonomiju“
74 pregleda 12 komentar(a)
Socijaldemokrate, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Socijaldemokrate, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2015. 06:24h

Upravni sud će najvjerovatnije naložiti Ministarstvu unutrašnjih poslova da registruje partiju Ivana Brajovića pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore.

Sudska praksa, koju razmatraju sudije Upravnog suda kome se obratila SD nakon što je MUP odbio njenu prijavu, ukazuje da “sličnost imena ne dovodi u pitanje njihovu organizacionu i političku autonomiju“.

SD je početkom septembra podnio tužbu Upravnom sudu zbog odbijanja MUP-a da ih registruje pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore. U međuvremenu su dostavili i urgenciju sudu da se što prije odluči, što će on vjerovatno poštovati iako se hitno postupa u predmetima koji se tiču radnih i porodičnih odnosa.

Po zakonu, upravni postupak traje mjesecima, jer MUP može da se žali na presudu Upravnog suda, pa se postupak vrti ukrug kao u predmetu sveštenika Velibora Džomića. To bi mogao biti ozbiljan problem za SD, s obzirom na to da se očekuju parlamentarni izbori.

Upravni sud će koristiti praksu iz predmeta kada se Srpska radikalna stranka u Crnoj Gori sporila oko naziva sa Strankom srpskih radikala, saznaju “Vijesti”. Konačnu riječ dao je 2009. Vrhovni sud, koji je zaključio da “pravilno zaključuje Upravni sud, sličnost imena navedenih stranaka ne dovodi u pitanje organizacionu i političku autonomiju stranke čije se brisanje iz Registra traži, kao ni činjenica da imaju zajedničko glasilo ..., jer ova činjenica ne može dovesti u pitanje organizacioni i politički identitet Stranke srpskih radikala.”

SRS je zatim podnio tužbu Ustavnom sudu, koja je odbijena sa obrazloženjem da to nije u njihovoj nadležnosti. Jedina razlika u odnosu na sadašnju situaciju između dvije srodne partije je što su one radikalne bile registrovane.

MUP je 31. avgusta odbio prijavu za registraciju Brajovićeve partije, pozivajući se na Zakon o političkim partijama, uz obrazloženje da takvo ime može izazvati zabunu u javnosti s obzirom na to da je već registrovana SDP, čiji je lider Ranko Krivokapić.

SD-u, međutim, tumače da MUP, po Zakonu o političkim partijama, nije imao ovlašćenje da im odbije zahtjev. Oni tvrde da MUP treba automatski da registruje stranku, a da onda “oštećena strana”, u ovom slučaju SDP, pokreće upravni postupak radi eventulanog poništenja.

Bonus video: