Rusija može pokušati da spriječi poziv Crnoj Gori u NATO

Lukovac je ocijenio da nikako nije u interesu Crne Gore dalje zaoštravanje odnosa sa Rusijom, bez sumnje jednom od najvećih sila i najvažnijih činilaca međunarodnih odnosa
27 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2015. 13:35h

Angažovanje Rusije u vezi sa nedavnim protestima u Podgorici direktno je povezano sa planiranim decembarskim ministarskim sastankom NATO-a, na kojem se očekuje konsensus za upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo u Alijansi, smatra bivši šef crnogorske diplomatije, Branko Lukovac.

"Ne bih isključio ni nove diplomatske i političke korake, kojim bi se pokušalo uticati kako na političke odnose u Crnoj Gori, tako i na NATO i njegove članice, da se spriječi ili izbjegne donošenje takve odluke“, kazao je Lukovac agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da odnosi Crne Gore i Rusije, koji imaju dugu tradiciju, trpe već neko vrijeme.

"A sada dodatno, zbog najnovije eskalacije optužbi i polemike u vezi državnog opredeljenja Crne Gore da bude dio evroatlantskih integracija i, u vezi sa tim, okončanja protesta Demokratskog fronta (DF) od strane organa vlasti“, dodao je Lukovac.

On smatra da je već ranije, povodom posjete premijera Mila Đukanovića Sjedinjenim Američkim Državama, javno reagovanje Moskve na jasno iskazano opredjeljenje Crne Gore da bude dio evroatlantskih integaracija, bilo neuobičajeno oštro.

"Sada je, povodom angažovanja crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova na uklanjanju šatora i druge opreme DF-a sa prostora ispred Skupštine, izraženo žaljenje ruskog Ministarstva inostranih poslova zbog „rasturanja opozicionog kampa u Podgorici“, podsjetio je Lukovac.

Kako je naveo, uz žaljenje je iznijeta ocjena da uključivanje Crne Gore u NATO neće voditi njenoj konsolidaciji i procvatu, već upravo suprotno - pogoršavanju socio-ekonomskih problema, ali i da ubrzano napredovanje Crne Gore ka NATO-u u isto vrijeme implicira gušenje alternativnih pristupa.

Lukovac je ocijenio da nikako nije u interesu Crne Gore dalje zaoštravanje odnosa sa Rusijom, bez sumnje jednom od najvećih sila i najvažnijih činilaca međunarodnih odnosa.

"Na to nas obavezuje viševjekovna tradicija dobrih odnosa, koji su poslednjih godina prošireni na mnoge oblasti posebno ekonomske saradnje, ulaganja firmi, kao i visokog udjela turista iz Rusije u ukupnom turističkom prometu u Crnoj Gori“, smatra on.

Crnogorska diplomatija bi, kako je naveo, sada morala pokazati inicijativu za organizovanje susreta na visokom nivou, kako bi se prevazišle prisutne razlike i teškoće i dao potstrek daljem razvoju odnosa.

Upitan kako, kao bivši šef diplomatije, ocjenjuje otvorene optužbe crnogorske vlasti i premijera da iza protesta DF-a stoji Rusija, Lukovac je rekao da sumnja da bi ih Đukanović saopštio da ne raspolaže uvjerljivim dokazima o povezanosti zvanične Moskve sa protestima.

"Pošto se takve optužbe odlučno odbijaju, valjalo bi izaći sa dokazima. No, već pomenuti stav da će uključivanje Crne Gore u NATO voditi pogoršavanju socio-ekonomskih problema i da implicira gušenje alternativnih pristupa, kakav je recimo onaj DF-a, šalje jasnu poruku podrške zvanične Moskve takvim alternativnim pristupima“, smatra Lukovac.

On je kazao da je Rusija velika sila koja ponovo teži da zauzme mjesto supersile, kakvo je imao raniji SSSR, koji je bio i na čelu Varšavskog ugovora, i da su ta dva vojna saveza obilježila posleratnu blokovsku podjelu svijeta.

"Razumije se da je jedan od najvećih strateških prioriteta Rusije suprotstavljanje širenju NATO-a, kojeg smatra neprijateljskim prema Rusiji i njenim interesima, uključujuci i prema prostoru Balkana, u državama koje je tradicionalno smatrala svojom sferom interesa i uticaja“, naveo je Lukovac.

Zbog toga, kako je kazao, oštre kritike Rusije nijesu iznenađenje.

"Uprkos tome, u savremenim odnosima suverenih država, takve ocjene, stavovi, poruke ipak predstavljaju miješanje u unutrašnje odnose, jer se otvoreno suprotstavljaju zvaničnoj politici koju donose i sprovode nadležni državni organi Crne Gore, a svrstavaju se na stranu onih opozicionih partija i snaga koje teže nasilnom rušenju vlasti“, pojasnio je Lukovac.

Na pitanje kakvo je njegovo viđenje protesta DF-a i događaja u toku i poslije njih, on je rekao da takav oblik i cilj okupljanja i demonstriranja revolta građana zbog sveukupne teške ekonomske, socijalne ili političke situacije u zemlji, kao i pokušaj korišćenja energije nezadovoljne mase za upad u institucije i rušenje vlasti - nije dogovaran sa svim drugim opozicionim snagama.

"Po svemu, jer se nijesu slagale sa planom i namjerama DF-a“, dodao je Lukovac.

On je ocijenio da je opravdano nezadovoljstvo velikog broja građana upotrijebljeno za postavljanje nerealnih ciljeva, za ultimatume, a potom i za pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine.

To je, kako je kazao, dovelo do onako oštre reakcije policije i prekida protesta građana, sa svim daljim negativnim posljedicama, uključujuci i pretjeranu upotrebu sile, što ce nepovoljno djelovati na političku situaciju i odnose u Crnoj Gori.

Lukovac smatra da bi bilo bi dobro kada bi iz toga svi izvukli pouke - organizatori, "jer su pogrešno odabranim ciljevima i metodama doživjeli neuspjeh i iznevjerili očekivanja građana."

On je kazao da bi vlasti morale da uvide koliko je rašireno i snažno nezadovoljstvo ukupnom ekonomskom, političkom, socijalnom situacijom, brojnim deformacijama i teškim položajem većine građana.

"A partije i sve druge političke snage da je zadnji čas da pokazu spremnost za dijalog i dogovor, kako bi naredni izbori bili odista slobodni, demokratski, oslobođeni sumnji u zloupotrebe vlasti“, naveo je Lukovac.

Bonus video: