Galip: Crna Gora, iako mlada zemlja, za samo 12 godina postala je članica NATO, a uskoro će biti članica EU

Kako je saopšteno, Galip se zahvalio Đukanoviću i državnim organima Crne Gore na podršci tokom njegovog mandata, navodeći da biti ambasador u Crnoj Gori predstavlja izuzetnu privilegiju
274 pregleda 1 komentar(a)
Serhat Galip, Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Serhat Galip, Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 28.11.2018. 17:22h

Saradnja Crne Gore i Turske značajno je unaprijeđena u svim oblastima, a tome je posebno doprinijelo djelovanje diplomatskih predstavništava dvije države.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i odlazećeg ambasadora Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa.

„Đukanović je izrazio veliko poštovanje i zahvalnost za lični doprinos Galipa unaprjeđenju međudržavnih odnosa, kao i na ukupno ukazanoj pažnji i prijateljstvu Turske prema Crnoj Gori tokom njegovog diplomatskog mandata“, naveli su iz predsjednikove službe za informisanje.

Đukanović je ocijenio da je značajno unaprijeđena saradnja u svim oblastima, posebno u ekonomiji, zdravlju, kulturi i nauci, lokalnim samoupravama i odbrani, koja je dodatno osnažena ulaskom Crne Gore u NATO.

„Poseban doprinos tome dali su Kancelarija za trgovinske odnose i tursko-crnogorski biznis komunikacioni centar pri ambasadi Turske u Podgorici, kao i djelovanje diplomatskih predstavništava dvije države“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je ukazao na važnost kontinuirane pomoći i podrške Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA, koja je kroz više od 300 projekata u obrazovanju, zdravstvu i infrastrukturi investirala preko 20 miliona eura.

Kako je saopšteno, Galip se zahvalio Đukanoviću i državnim organima Crne Gore na podršci tokom njegovog mandata, navodeći da biti ambasador u Crnoj Gori predstavlja izuzetnu privilegiju.

Uz visoku ocjenu ukupnih odnosa dvije države, on je čestitao na napretku koji je Crna Gora ostvarila na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu.

„Crna Gora, iako mlada zemlja, za samo 12 godina postala je članica NATO-a, a uskoro će biti članica Evropske unije (EU), što je primjer za čitav svijet“, rekao je Galip.

Kako je naveo, takav rezultat djelo je Crne Gore, prema čemu, kako je dodao, Turska izražava veliko poštovanje.

„Sagovornici su izrazili uvjerenje za dalje jačanje saradnje i sveukupnih odnosa. Posebna pažnja biće posvećena snaženju ekonomskih veza, naročito na planu investicionih ulaganja“, dodaje se u saopštenju.

Tome će, kako se navodi, dodatni podsticaj dati planirano jačanje diplomatsko-konzularne infrastrukture dvije zemlje.

Bonus video: