Parlament je ključni forum za političku debatu

“Proces evropskih integracija ne može biti uspješan bez jake posvećenosti različitih političkih partija, u tom smislu, i imajući u vidu nedavne događaje, apelujem na sve političke partije da se uključe na konstruktivan dijalog unutar Skupštine, koji predstavlja ključni forum za političku debate”, poručio je Drobnič
76 pregleda 22 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.10.2015. 19:30h

Parlament predstavlja ključni forum za političku debatu, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič i apelovao na sve partije da se uključe u konstruktivan dijalog unutar Skupštine.

U Crnoj Gori danas je obilježen Dan parlamentarizma, u čast konstituisanja prve Narodna skupštine, 31. oktobra 1906. godine na Cetinju.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i Drobnič otvorili su Data centar Skupštine Crne Gore. Taj projekat je realizovan uz podršku EU.

Drobnič je rekao da je jubilej podsjetnik koliko je važno čuvati Ustav kao najviši pravni akt u državi, koji garantuje osnovna ljudska prava i slobode i definiše način funkcionisanja države.

On je ocijenio da je snažan međupartijski konsenzus po pitanju evropske integracije važan adut koji Crna Gora ima na raspolaganju.

Drobnič je dodao da to nije slučaj u drugim državama i da će EU snažno podržati takav pristup.

“Proces evropskih integracija ne može biti uspješan bez jake posvećenosti različitih političkih partija, u tom smislu, i imajući u vidu nedavne događaje, apelujem na sve političke partije da se uključe na konstruktivan dijalog unutar Skupštine, koji predstavlja ključni forum za političku debate”, poručio je Drobnič.

On je naveo da Crna Gora zauzima vodeću poziciju u predpristupnim pregovorima u zapadnom Balkanu i kao takva predstavlja važan dokaz da politika proširenja EU djeluje i donosi rezultate.

Drobnič je kazao da se nada da će Data centar doprinijeti transparentijem i efikasnijem radu parlamta.

On je naveo da je cilj projekta, za koji je EU obezbijedila skoro 250.000 eura, da stvori nove mehanizme za uključivanje građana i organizacija civilnog društva u zakonodavni proces, da pruži prikladniji način rada zaposlenima u Skupštini, da poveća efikasnost radnih prosesa i smanji troškove prilikom dugog procesuiranja dokumenata.

Drobnič je ukazao da je usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa evropskim važan uslov pregovaračkog procesa.

“U većini slučajeva Vlada predlaže zakone, ali Skupšina ima krajnju odgovornst, pravnu i poltičku. U njenoj je nadležnosti da usvoji zakone, ali i da provjeri njihovu implementaciju. Ovo će biti olakšano kroz unapređenje informacione tehnologije”,rekao je Drobnič.

Krivokapić je kazao da se danas obilježava 110 godinaod prvog Ustava, ali da je Crna Gora imala tradciju parlametarnog duha mnogo prije toga.

"Svi mislimo da je vrijeme koje živimo najbolje, ali moramo znati da je državnu kuću Crne Gore svako od tih vremena ugradilo važan kaman i da je ta kuća sada stabilna i trajna", poručio je Krivokapić.

On je naveo da parlament ne čine zidovi već njegov duh. "I taj duh će izdržati sve izazove koji su ispred nas".

Prema njegovim riječima, parlament je bio uvijek mjesto gdje se moralo misliti o opštim, a ne parcijalnim intersima.

"Istorija jeste učitejica života, a nadamo se da mi nećemo biti stalni ponavljači", smatra Krivokapić.

On je naveo da vjeruje u snagu paralamentarizma i da se ona se dokazala.

"I u poslednjoj generaciji i Ustavom i obnovom nezavisnosti, izmjenama Ustava i svim onim naporima da dođemo pred vrata EU i NATO-a", rekao je Krivokpić.

On je dodao da uvijek treba da imati na umu da je parlament tu da bi služio ustavu i narodu.

"Ali to je i poruka svim ostalim vlastima u Crnoj Gori. Moramo biti dobre sluge naroda, odgovorni i na taj način ćemo obezbijediti osnovne vrijednsti u Crnoj Gori”, ociijenio je Krivokapić.

On je dodao da male države mogu trajati samo u velikim vrijednostima. "Sada na sreću falimiji velikih vrijednsti EU i NATO".

Proslavi crnogorskog arlamentarizma na platou ispred parlmenta prisustvoli su predtsvanici Vlade, Skupštine, Delegacije EU u Crnoj Gori kao i predstavnici diplomatskog kora.

Bonus video: