"Brinite o standardu i vladavini prava, Rusi nisu problem"

“Politički nemiri nemaju ništa sa ambicijama Crne Gore da postane članica alijanse, već sa nezadovoljstvom među populacijom”
60 pregleda 72 komentar(a)
Oliver Rolofs, Foto: Hss.de
Oliver Rolofs, Foto: Hss.de
Ažurirano: 31.10.2015. 07:54h

Politički lideri u Crnoj Gori treba da ozbiljno shvate što je narod zabrinut niskim standardom života i nedostacima vladavine prava, umjesto što pokušavaju da skrenu pažnju sa svojih neriješenih problema govoreći da su nedavne demonstracije uperene protiv NATO-a, rekao je Oliver Rolofs, portparol Minhenske bezbjednosne konferencije koja je jedan od najznačajnijih svjetskih foruma.

“Manevri izbjegavanja ne pomažu reputaciji Crne Gore, niti su u skladu sa NATO principima. Vlada jednostavno mora slušati zabrinutost svog naroda”, rekao je Rolofs “Vijestima”.

Prije nekoliko dana ste na Tviteru napisali da “Crna Gora ostaje na putu za NATO, ali da je sumnjivo da li premijer Milo Đukanović i dalje ispunjava zahtjeve alijanse”. Šta ste tačno mislili kada ste to kazali? Da li mislite da Crna Gora ima bolje šanse za članstvo ukoliko premijer ode?

Da objasnim, ja lično podržavam put Crne Gore u NATO. Ubijeđen sam da je pridruživanje evroatlantskoj porodici dobitak i za Crnu Goru i za NATO. Za države kakva je Crna Gora to donosi više prednosti nego nedostataka, osnažuje demokratiju, pojačava bezbjednost i građane čini sigurnijim.

Godinama pažljivo pratim situaciju u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana. Moj utisak je da se trenutni sukob u domaćoj politici odvija na štetu NATO integracija. Politički nemiri nemaju ništa sa ambicijama Crne Gore da postane članica alijanse, već sa nezadovoljstvom među crnogorskom populacijom, razvojem događaja koji posmatram i u drugim državama regiona.

Ljudi su zabrinuti niskim standardom života i nedostacima vladavine prava. Politički lideri treba da ovo ozbiljno shvate umjesto što pokušavaju da skrenu pažnju sa svojih neriješenih problema govoreći da su nedavne demonstracije uperene protiv NATO-a.

Manevri izbjegavanja ne pomažu reputaciji Crne Gore, niti su u skladu sa NATO principima. Vlada jednostavno mora slušati zabrinutost svog naroda.

Vlada i partije koje podržavaju članstvo sigurne su da će alijansa uputiti Crnoj Gori poziv za članstvo u decembru. Kako vi vidite šanse da Crna Gora dobije pozivnicu? U konverzaciji na Tviteru sa nacionalnim koordinatorom za NATO Veskom Garčevićem rekli ste da nema sumnje da je Crna Gora na putu za NATO, ali da se javno nezadovoljstvo vladom mora ozbiljno shvatiti.

Vrata NATO-a su širom otvorena za Crnu Goru, ali budite svjesni, postoji prost test od tri koraka kojim se mjeri da li država treba da se pozove u članstvo ili ne: da li postoji konsenzus u državi kada je upitanju članstvo, da li se sve članice NATO-a slažu da treba poslati poziv i da li će ovo članstvo ojačati bezbjednost Evrope. Samo ako je odgovor na sva tri pitanja potvrdan, država će dobiti poziv da postane članica.

Takođe, puno sprovođenje reformi je ključ za crnogorske aspiracije za članstvo a Vladu treba ohrabriti da ojača javnu podršku za NATO. Nakon nedavnih protesta, nezadovoljstva građana i činjenice da još nema jasnog konsenzusa među stanovništvom Crne Gore oko članstva, minstri vanjskih polova članica alijanse će pažljivo gledati da li su svi zahtjevi ispunjeni. S obzirom da je društvo i dalje duboko podijeljeno na podržavaoce i protivnike članstva i da konsenzusa još nema, odluka neće biti laka.

Stav Vlade je da je proteste u Podgorici pomogla Rusija. Da li ste saglasni sa tom ocjenom i koliko po vašem mišljenju može biti ozbiljan uticaj Rusije na dešavanja u Crnoj Gori?

To je interesantan manevar izbjegavanja i skreće pažnju sa pravih problema. Rusiji neće smetati članstvo Crne Gore u alijansi, kao što je nedavno i saopštio ambasador Sergej Gricaj.

Rusija možda neće biti srećna zbog daljeg širenja NATO-a, ali nikada nije dovodila u pitanje evroatlantske aspiracije Crne Gore, to se u Moskvi poštuje i ne vidim nijedan razlog da Rusija spriječi pridruživanje Crne Gore alijansi u skorije vrijeme.

Bonus video: