Đukanović: Protesti nijesu doveli u pitanje funkcionisanje državnih i lokalnih institucija

On je ocijenio da Crna Gora može biti ponosna na postignuto od obnavljanja nezavisnosti i poručio da se vjekovi dubokog zaostajanja ne mogu brzo i bezbolno savladati.
32 komentar(a)
Milo Đukanović, premijerski sat, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, premijerski sat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2015. 15:56h

Protesti nijesu doveli u pitanje funkcionisanje državnih i lokalnih institucija, poručio je premijer Milo Đukanović.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović pitao je premijera u parlamentu da li je sa posljednjim protestom Demokratskog fronta prošla opasnost za državu i smatra li da neće biti sličnih pokušaja destabilizacije Crne Gore do očekivanog poziva za članstvo u NATO.

Đukanović je rekao da nije saglasan sa ocjenom da su protesti ozbiljno doveli u pitanje funkcionisanje državnih i lokalnih institucija, navodeći da je vlast željela da pokaže organizatorima i domaćoj i inostranoj javniosti demokratske kapacitete, ne predviđajući od starta sa kim ima posla.

On je rekao da ni 1989. godine, a ni prije toga, nije bio akter uličnih protesta, navodeći da je u institucijama sistema saopštavao stavove u koje je tada vjerovao.

Đukanović je, kako je rekao, saglasan sa tim da postoji kontinuitet destruktivne anticrnogorske politike, koja je, kako je rekao, izraz svijesti koji Crnu Goru želi kao privezak većih država.

Premijer je poručio da Crna Gora nije sama na planeti i da se događaju krupne geostrategijske promjene, dio važnih političkih centara želi da se NATO širi, dok s drugi tome suprotstavljaju.

„Ovo je vrijeme previranja, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire, i ono će trajati do decembra i nakon 2015. Kod nas na Balkanu riječ je o emancipaciji, a ona tek traži vrijeme“, kazao je on.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora će konačno ući u novi civilizacijski krug. „Vjerujem da je ovo doba zagovornika emancipatorske politike, uprkos iluzijama da je točak istorije moguće vratiti“.

Lider Pozitivne Crne Gore pitao je premijera o odgovornosti Vlade za proteste.

„Eskalacija nezadovoljstva ukazuje da je Vlada svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijela generisanju nezadovoljstva značajnog broja građana koji su učestvovali na protestima“, naveo je Pajović u pitanju.

Premijer je rekao da mu je jasno da se teško živi od prosječne plate i penzije, iako je to najviše u odnosu na sve zemlje u okruženju.

On je ocijenio da Crna Gora može biti ponosna na postignuto od obnavljanja nezavisnosti i poručio da se vjekovi dubokog zaostajanja ne mogu brzo i bezbolno savladati.

Objektivno, saopštio je Đukanović, odgovornost za posledice socijalnog i političkog previranja može se adresirati Vladi, navodeći da su vlade u svim vremenima i državama prve odgovorne za sve što se dešava u društvu.

Kako je rekao, organizatori protesta postavili su sebi za cilj da bez izbora promijene vlast, da obave, kako je kazao, neustavnu i nasilnu rabotu, a time i antidržavnu. „Svuda u svijetu to se zove puč“.

„Sami su najavljivali da će zauzeti institucije sistema i tim izjavama tumača ne treba“, kazao je Đukanović

Vlada je, rekao je on, uvijek objektivno odgovorna kad u društvu ima nezadovoljnih, bilo socijalnim statusom ili izborom političke strategije države.

Bonus video: