SNP: Policija postupila prema građanima na način kakav nije zapamćen u istoriji Crne Gore

"Za takvu reakciju policije nije opravdanje ni njihova tvrdnja da ih je, navodno, na to natjeralo ponašanje jedne manje grupe neodgovornih mladih ljudi, ili kako ih oni nazivaju – huligani, koji su na njih bacali petarde i kamenice"
58 pregleda 25 komentar(a)
protesti DF, Foto: Savo Prelević
protesti DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2015. 12:51h

Socijalistička narodna partija Crne Gore želi brz oporavak svim povrijeđenim građanima u subotu, 24. oktobra nakon nasilno prekinutog građanskog protesta ispred zgrade Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz ove partije.

"Njihove povrede su proizvod prekomjerne upotrebe sile od strane policije. Policija je u ovom slučaju postupila prema svojim građanima na način kakav nije zapamćen u istoriji Crne Gore. Zato se zalažemo da svi koji su u policiji naredili prekomjernu upotrebu sile, kao i oni koji su sprovodili ta naređenja, za to odgovaraju. Za takvu reakciju policije nije opravdanje ni njihova tvrdnja da ih je, navodno, na to natjeralo ponašanje jedne manje grupe neodgovornih mladih ljudi, ili kako ih oni nazivaju – huligani, koji su na njih bacali petarde i kamenice", navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragan Ivanović, predsjednik SNP Podgorica.

Ivanović je dugo radio u policiji i bio je komandir i glavni inspektor za javni red i mir, a preksinoć je za televizju "Vijest"i kazao da "nijedna policija u svijetu ne bi prvo bacila suzavac na svoje građane".

"Postavlja se pitanje da li je to razlog zbog kojeg se na takav način prekida javni skup i zašto prethodno nije sproveden policijski postupak koji je predviđen za takve sitauacije? Dužni su i da odgovore zašto su jurili građane po Podgorici, bacali suzavac i šok bombe, brutalno ih prebijali bez ikakvog razloga, ne dozvolivši da se mirno raziđu i odu svojim kućama. Da je sve ovo tačno, dokaz ste i vi koji se danas oporavljate od njihovog neosnovanog postupanja. Podsjetićemo ih na pravila službe iz osnovnih policijskih udžbenika u kojima stoji da „policija u nekim slučajevima, može da izuzme sa javnog skupa manje grupe ili pojedince koji narušavaju javni red i mir na javnom skupu i tako obezbijedi normalno odvijanje javnog skupa“. To nije lako, ali obučena policija to može samo kad hoće i kada ima pravo i sposobno rukovodstvo. Zašto su postupili suprotno tome je osnovno pitanje na koje javnost očekuje odgovor", dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a poručuju da će istrajati u namjeri da svi odgovaraju za ono što su učinili one noći, pa bili oni neodgovorni mladići, koji su bacali kamenice i petarde, starješine policije, neodgovorni policajci ili ministar i direktor policije.

Bonus video: