Zogović: U subotu se odvijala završna faza procesa odumirnja države i prava

"Tendencija da se brutalna upotreba sile opravda klasičnom zamjenom teza kroz optužbe da su poslanici pozivali i podsticali da se silom promijeni ustavno uređenje potpuno je neutemeljena i ruši kompletan pravni poredak države Crne Gore", rekao je Zogović
15 komentar(a)
Milun Zogović, Foto: DNP
Milun Zogović, Foto: DNP
Ažurirano: 30.10.2015. 10:33h

Način na koji je crnogorska policija protivno Ustavu i Zakonu primijenila brutalnu silu u toku trajanja i nakon protesta Demokratskog Fronta najbolji je dokaz da se u subotu, zapravo odvijala završna faza procesa odumirnja države i prava, koje je Đukanovićeva nekontrolisana vladavina sistematski ubijala decenijama, saopštio je funkcioner DF-a Milun Zogović.

On je dodao da vlast koju vrši država, kao osobena društvena organizacija karakteriše se fizičkom prinudom koju primjenjuje posebna organizacija koja po slovu Ustava i Zakona rasoplaže monopolom fizičke prinude koja se smije i može primjenjivati u jasno propisanim slučajevima kršenja istih i u skladu sa stepenom potencijalne društvene opasnosti koja proizilazi iz protivpravnog postupanja.

"Najbolja potvrda Institucijalnog nasilja kao odnosa kroz koji su povređivani životi osoba ili oštećivane stvari jeste teror koiji je organizovano, planski sprovođen od strane policije tokom i nakon okončanja protesta i čiji je osnovni cilj izazivanje straha širokih razmjera u cilju realizacije konkretnih političkih interesa zastrašivača. To je onaj momenat kada vlast koja bi morla biti državna prerasta u brutalnu političku vlast a nekadašnje državne institucije i monopoli sile i prinude se nezakonito prodvrgavaju samo jednom cilju a to je očuvanje političkog monopola partija na vlasti. U takvim okolnostima, policijske jedinice, obično specijalne, prerastaju u klasične režmske vojne hunte, razulareno progoneći, batinajući i lomeći sve ispred sebe. Pebijanje novinara, slučajnih prolaznika, mirnih demonstranata, opšta hajka na narod po glavnom gradu te večeri, krunski potvrđuju gore izrečene teze", kazao je Zogović.

Po njegovim riječima, nekontrolisana primjena sredstava prinude, prema licima koja ne pružaju ni pasivni ni aktivni otpor, koja se ne privode čak ni na informativni razgovor, niti im se na teret stavlja bilo koje prekršajno ili krivično djelo a koja su se pritom "lovljena” na ulici daleko od lokacije na kojoj su se održavali mirni demokratski protesti i čiji je jedini grijeh što su se u momentu brutalne demonstracije sile zatekli ispred ulaza zgrada u kojima žive, na podgoričkim ulicama ili u parkovima ne mogu se opravdati nikakvom suvoparnom režimskom retorikom.

"Bezbroj primjera policijske brutalnosti, dobili su jedan te isti odgovor - cinični osmjeh Direktora crnogorske policije Stojanovića, kojim je do kraja ogolio kompletan karakterni kod i političku matricu režima čiji je on nus produkt. Podsmijavanje na okolnosti i posledice klasične policijske torture, od strane visokog policijskog zvaničnika, zatim paušalne i neistinite tvrdnje poput one da su se na kamionu DF nalazile kamenice i palice na kojoj bi mu i sam Baron Minhauzen pozavidio su u demokratskim državama više nego dovoljan razlog za smjenu i procesuiranje direktora policije. Tendencija da se brutalna upotreba sile opravda klasičnom zamjenom teza kroz optužbe da su poslanici pozivali i podsticali da se silom promijeni ustavno uređenje potpuno je neutemeljena i ruši kompletan pravni poredak države Crne Gore", rekao je Zogović.

On smatra da je zato neophodna jasna i primjerena reakcija državnog tužilaštva koja bi kroz pravni epilog "do kraja ogolila motive i otkrila naredbodavce policijske hajke na crnogorske građane čime bi se nedvosmisleno prekinulo sa praksom stavljanja sile iznad prava".

"Od suštinskog je značaja da se utvrdi koje zapravo rušio Ustavni poredak. Poslanici koji su mirno protestvovali i tražili da im se omogući da uđu na svoja radna mjesta ili pak naredbodavci brutalne primjene prinude i napada na svakog ko se te večeri zadesio na ulici. Odgovorni za prebijanja nedužnih građana, za polomljene ruke, noge, za hapšenja poslanika, za napade na novinare, za jurnjavu po podgoričkim ulicama, kao i oni koji su egzekutorski sprovodili date instrukcije moraće dobiti kazne u skladu sa zakonom. U suprotnom država Crna Gora i njene institucije su definitivno odumrle", zaključio je Zogović.

Bonus video: