Janović na izbornoj listi „Domoljubne koalicije“

„Sada smo svjesni da su u Republici Hrvatskoj prepoznali koja je to snaga koja u Crnoj Gori predstavlja hrvatski narod...“, kazao je član Predsjedništva HGI Zvominir Deković
22 komentar(a)
Ilija Janović, Foto: Siniša Luković
Ilija Janović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.10.2015. 09:43h

Član Predsjedništva HGI i predjednik OO te partije u Tivtu Ilija Janović, biće kandidat na izbornoj listi koalicije desničarskih stranaka u Hrvatskoj, na predstojećim izborima u toj državi, u izbornoj jedinici u kojoj se biraju politički zastupnici hrvatske dijaspore. Na izborima 7. i 8. novembra u Republici Hrvatskoj biraće se zastupnici u osmom sazivu Sabora u 25 godina višestranačja u toj državi.

Na parlamentarnim izborima učestvuju dvije koalicije – desničarska “Domoljubna koalicija” na čijem je lčelu HDZ predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i koalicija “Hrvatska raste” koju čine stranke ljevice i političkog centra predvođene sa SDP premijera Zorana Milanovića.

“Ovom prigodom hrvatskoj zajednici Crne Gore ponuđeno je iz “Domoljubne koalicije”, da u njihovoj XI. izbornoj jedinici imamo svoga predstavnika na predstojećim izborima. Za nas je velika i iznimna čast biti pozvan i imati predstavnika Hrvata iz dijaspore.”- saopšteno je juče iz Predsjedništva HGI. Odlučeno je da kandidat hrvatske zajednice Crne Gore na listi na kojoj se biraju tri predstavnika za Sabor RH, bude Ilija Janović.

„Sada smo svjesni da su u Republici Hrvatskoj prepoznali koja je to snaga koja u Crnoj Gori predstavlja hrvatski narod, i kome se to ovdje može obratiti za pitanja i probleme hrvatskoga naroda. Republika Hrvatska ima ustavnu obvezu da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, te ovo smatramo sasvim normalnim i očekivanim načinom da preko svog predstavnika u svojoj matičnoj državi, Hrvati iz Crne Gore budu predstavljeni u hrvatskom Saboru“, kazao je član Predsjedništva HGI Zvominir Deković, stranačkom mediju, tivatskom Radiju Dux.

Inače, “Domoljubnu koaliciju”, čiji je moto „Zajedno za jaku Hrvatsku“ predvodi HDZ, a čine je i HSS, HSP, BUZ, HSLS, HRAST, HDS i ZDS.Na sajtu te koalicije navedeno je 13 imena kandidata u XI izbornoj jedinici, od kojih je Janović na posljednjem mjestu, a pored njegovog imena kao stranačka pripadnost navodi se HDZ.

Deković je kazao da će Janović u granicama mogućnsoti, sigurno učestvovati u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, a sigurno na velikom završnom skupu “Domoljubne koalicije” 5.novembra u Zagrebu.

Inače, izborni program “Domoljubne kolaicije” baziran je na pet ključnih tačaka i skoncentrisan jevećinom na precvazilaženje ekonomskih problema i teške socijalne situacije u susjednoj državi, ali ima i dio posvećen tzv. “nacionalnim temema”. U njemu “Domoljupci” pored ostaloga, obećavaju da će pod dr Franji Tuđmanu imenovati zagrebački aerodrom I jedan od glavnih trgova u gradu, vratiti pokroviteljstvo hrvatskog Sabora nad obilježavanjem “blajburpške tragedije” u kojoj su partizani krajem Drugog svjetskog rata pobili veliki broj ustaša, domobrana, četnika i ostalih kvislinga koji su se iz Jugoslavije preko Austrije, povlačili sa poraženim snagama njemačkog Rajha, ojačatio hrvatsku vojsku, poboljšati status hrvatskih ratnih veterana iz rata 1991-1995. ali i “riješiti status” pripadnika paravojnih formacija Hrvatskog vijeća odbrane iz rata u BiH, pod parolom “Jedan smo narod, jedan je Domovinski rat!”

Bonus video: