DPS: Izbori kad god kažete, ali poslije poziva u NATO

"DPS pozdravlja odgovornost profesionalnost struktura bezbjednosti Crne Gore I očekuje od drugih nadležnih državnih organa da odgovorno I ažurno istraže sve elemente pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka"
83 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović Capital Plaza, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović Capital Plaza, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.10.2015. 22:37h

Nakon poziva za članstvo u NATO, Demokratska partija socijalista je spremna da prihvati bilo koji termin za održavanje parlamentarnih izbora, saopšteno je nakon sjednice GO DPS.

Glavni odbor DPS, kojim je predsjedavao lider partije i premijer Milo Đukanović, "najoštrije je osudio nedemokratske proteste u organizaciji Demokratskog fronta, koji su bili praćeni nasilnim pokušajem zauzimanja institucija sistema kao i"pokušajem poništavanja izborne volje građana."

"Takođe, Glavni odbor je afrimisao iskazanu demokratsku zrelost crnogorskog društva, kao I sposobnost institucija sistema da u potpunosti zaštite dostignute tekovine demokratskog razvoja CRne Gore, počev od nezavisnosti, stabilnosti I Ustavom zagarantovanih prava I sloboda svih građana. DPS pozdravlja odgovornost I profesionalnost struktura bezbjednosti Crne Gore I očekuje od drugih nadležnih državnih organa da odgovorno I ažurno istraže sve elemente pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka. Demokratska partija socijalista smatra da apsolutni prioritet državne politike ostaje dobijanje pozivnice za članstvo u NATO i poziva sve ostale političke I društvene subjekte, koje dijele ovo stanovište, da daju svoj puni doprinos njegovom ispunjavanju. Polazeći od okolnosti da je ovo posljednja godina mandata aktuelnog saziva Skupštine I Vlade Crne Gore, DPS je spremna da, od dana sticanja pozivnice za članstvo u NATO, prihvati bilo koji termin za održavanje parlamentarnih izbora, koji će biti izraz najšireg mogućeg parlamentarnog konsenzusa",

DPS naoi da je potpuno spreman da se dođe d političkog rješenja za prevazilaženje postojeće situacije, isključivo u institucijama sistema Crne Gore.

"Iako su svi dosadašnji izborni procesi u Crnoj Gori, kroz monitoring svih relevantnih međunarodnih organizacija, ocijenjivani kao uspješni, fer i demokratski, te da odražvaju slobodno izraženu volju građana, i dalje se zadržava sumnja kod pojedinih političkih struktura u njihovu regularnost. Kao najodgovorniji i najsnažniji činilac u crnogorskom političkom društvu, DPS je spremna za vođenje širokog dijaloga, koji će dovesti do većeg stepena povjerenja kod svih učesnika izbora u ishode budućih izbornih procesa. Na današnoj sjednici Glavni odbor DPS je, shodno statutarnoj obavezi,razmatrao rezultate realizacije izbornog programa partije u 2015. godini i konstatovao da se taj posao odvija dobrom dinamikom. Činjenice da se naše društvo nalazi na svega nekoliko sedmica od očekivanog poziva za punopravno članstvo u NATO i da je otvoreno 20 pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, ubjedljivo svjedoče o uspjehu državne politike. Pored toga, ekonomski rast od preko 4 posto, početak realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore – autoput Bar-Boljare, vrlo izvjesni početak gradnje drugog bloka TE, efikasna izgradnja turističkih kapaciteta na primorju, čine dobar temelj za dinamičan nastavak ekonomskog razvoja i povećanje kvaliteta života svih građana Crne Gore. Glavni odbor je podržao strategiju koja podrazumijeva reformu penzionog sistema, kao i bolju regulaciju tržišta rada, koja u konačnom treba da doprinese većoj zaposlenosti u Crnoj Gori. Zaključeno je da svi subjekti koji se bave socijalnom zaštitom i brigom o ranjivim kategorijama društva moraju imati dodatni senzibilitet za one kojima je pomoć potrebna, posebno u vrijeme ekonomskih kriza koje neminovno, kao i sve ostale države, potresaju i Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: