Za jedan sat se zna ko su batinaši

“Prije svakog događaja policija napravi operativne planove po kojima postupa i u svakom trenutku se zna ko šta radi”
23 komentar(a)
policija, SAJ, protesti, Foto: Boris Pejović
policija, SAJ, protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2015. 19:20h

Poslanik Demosa Zoran Miljanić tvrdi da su specijalci koji su prekoračili ovlašćenja prebijanjem građana mogli biti identifikovani sat vremena nakon protesta.

“Da je postojala volja, oni su mogli biti identifikovani sat vremena poslije događaja i procesuirani, jer se tačno zna gdje je koji policajac bio po rasporedu. To što nosi šlem i masku ne znači da njegov starešina ne zna šta radi”, rekao je Miljanić, koji je nekada radio kao policijski službenik.

On je objasnio da policijska jedinica prije svakog događaja, a posebno visokorizičnog, u svojim štabovima napravi operativne planove po kojima postupa. Tako se u svakom trenutku, navodi on, zna šta je čija nadležnost.

On kaže da je direktor Uprave policije Slavko Stojanović odgovoran za SAJ, ali navodi da direktnu odgovornost ima njegov pomoćnik za poslove policije, odnosno Nikola Janjušević.

Miljanić je pozvao VDT-a Ivicu Stankovića da se hitno utvrdi ko je i po čijem nalogu na “ onako brutalan način divljački upotrijebio silu i ugrozio život nedužnih građana”. “Tražim da se procesuiraju kriminalaci u policijskim uniformama i da građani znaju koga plaćaju da ih tuče”, dodao je on.

U međuvremenu, poslanici SNP-a Aleksandar Damjanović, Danka Marković i Danko Šarančić očekuju odgovore na poslanička pitanja koja su uputili uglavnom ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću. Njih interesuje šta je MUP učinio da se spriječi prebijanje građana, ko su policajci koji su to činili i da li će on zbog svega podnijeti ostavku. Jelisava Kalezić (DF) pitala je ministra koja zdrastvena ustanova kontroliše mentalno i fizičko zdravlje pripadnika SAJ-a, kao antidoping kontrolu. ”Da li postoje aktivni ili bivši pripadnici SAJ-a koji imaju dokazana prekoračenja ovlašćenja ili druga krivična djela”, interesuje poslanicu DF. Poslanici DPS-a tražili su informacije o procesuiranju Slavena Radunovića iAndrije Mandića, kao i broju uhapšenih za napade na policiju.

GA: Da li je zamjenik komandanta SAJ-a optuživan za više djela

Građanska alijansa zatražila je informaciju od Uprave policije o tome ko je zamjenik komandanta SAJ-a, odnosno da li je to Marinko Banović. On je ranije bio na tom mjestu, ali GA nije navela da li misli na njega.

"Tražimo od UP da saopšti javnosti da li je zamjenik komadanta SAJ-a osoba koja je optuživana za zlostavljanje, mučenje, osoba koja je prijetila članu Savjeta za građansku kontrolu rada policije, prijetila novinaru u vili “Gorica” i prijetila ubistvom radnicima angažovanim kod njegove sestre? Svi ovi slučajevi su kao po pravilu, zastarjeli", tvrdi GA.

Oni pitaju Slavka Stojanovića, da li su na protestima učestvovali pripadnici barske Posebne jedinice, zbog čijeg su se ponašanja građani više puta žalili.

Zna se ko je tukao Martinovića

Zastupnik Cetinjanina Mija Martinovića , koga su izvukli iz auta i pretukli pripadnici SAJ-a, advokatVelibor Marković nije želio da potvrdi, niti da demantuje nezvaničnu informaciju da im je poznat identitet tri specijalca koja su tukla njegovog klijenta. “Postoje određena saznanja o tome ko su vinovnici napada na Martinovića , ali o tome u interesu istrage ne mogu ništa da govorim", kazao Marković. Dodao je da je podnio predlog za obezbjeđivanje dokaza, kako bi se u sudskom postupku utvrdili obim i visina materijalne štete.

“Podnijeću zahtjev za nadoknadu materijalne štete, napravljene na vozilu, i nematerijalne zbog pretpljenih fizičkih povreda. Baš me interesuje kako će se država odnijeti prema tom zahtjevu, da li će po običaju osporavati ili prihvatiti, što bi bilo ljudski i jedino ispravno kada se već nisu izvinili”, kazao je Marković.

Bonus video: