Balog: Crna Gora je spremna za NATO

Balog je istakao vidljiv napredak Crne Gore na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane
58 pregleda 6 komentar(a)
CG i Mađarska, Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
CG i Mađarska, Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 28.10.2015. 18:55h

Crna Gora je spremna za članstvo u NATO i obaveze koje je očekuju u narednom periodu, poručio je direktor za bezbjednosnu politiku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ištvan Balog.

On je danas razgovarao sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ivanom Mašulovićem.

Balog je istakao vidljiv napredak Crne Gore na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je, navodi se, pozitivno ocijenio napore koje Crna Gora ulaže u reformu sistema odbrane i istakao značaj doprinosa Crne Gore globalnom miru i stabilnosti.

“Balog je izrazio uvjerenje da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO, kao i za obaveze koje je očekuju u narednom periodu, naglašavajući da će Mađarska nastaviti da podržava Crnu Goru u težnjama ka članstvu u Alijansi”, kaže se u saopštenju.

Mašulović je, kako se dodaje, istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i Mađarske i zahvalio na kontinuiranoj podršci te države evropskim i evroatlantskim integracijama.

“On je izrazio očekivanje da će Mađarska, kao kontakt zemlja Crne Gore za NATO, nastaviti da pruža podršku intenzivnom dijalogu između NATO-a i Crne Gore, kako bi se naša država pozicionirala kao pouzdan partner i na pravi način odgovorila predstojećim obavezama”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Mašulović je informisao sagovornika o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO, i izrazio uvjerenje da će to prepoznati partneri i da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u Alijansi na decembarskom ministarskom sastanku u Briselu.

Prema riječima Mašulovića, Crna Gora će nastaviti da bude posvećena saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, u cilju zajedničkog suočavanja sa bezbjednosnim izazovima koji prijete narušavanju stabilnosti i prosperitetu međunarodne zajednice.

“Sastanku je prisustvovao i ambasador Mađarske u Podgorici Kristijan Poša i predstavnici ambasade i Ministarstva vanjskih poslova Mađarske”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: