DF u subotu organizuje skup u Novom, uskoro veliki protest u Podgorici

DF, imajući u vidu ozbiljnost društveno političkog trenutka u Crnoj Gori, posebno naglašava ulogu i odgovornost predsjednika SDP, Ranka Krivokapića, „koji je demonstrirajući nespremnost i političku nezrelost dodatno produbio političku i bezbjednosnu krizu“
90 pregleda 621 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2015. 17:34h

Demokratski front (DF) će u subotu održati veliki skup u Herceg Novom na kojem će predstaviti dalji plan sveobuhvatne akcije, koji će osim protesta, uključuti i oblike građanske neposlušnosti kao, kako su saopštili, legitimne demokratske borbe protiv režima premijera Mila Đukanovića.

Nakon današnje sjednice predsjedništva DF-a saopšteno je da će nakon političkih aktivnosti po crnogorskim gradovima ubrzo organizovati novi, veliki protestni skup u Podgorici.

"Predsjedništvo DF-a još jednom potvrđuje odlučnost u nastavku ustavne, demokratske, političke borbe kako bi realizovali naše proklamovane ciljeve od 27. septembra sadržane u padu aktuelne i formiranju prelazne Vlade, koja bi organizovala prve pravične i poštene izbore“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, razmotrili su i stavove ostatka opozicije koji su saopšteni nakon njihovog sastanka sa predstavnicima delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

"Nažalost, njihova inicijativa o neophodnosti formiranja Prelazne vlade uz posredništvo EU, već danas je naišla na odbijanje Brisela, juče od strane Pozitivne, a ranije od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) ", kaže se u saopštenju.

DF, imajući u vidu ozbiljnost društveno političkog trenutka u Crnoj Gori, posebno naglašava ulogu i odgovornost predsjednika SDP, Ranka Krivokapića, „koji je demonstrirajući nespremnost i političku nezrelost dodatno produbio političku i bezbjednosnu krizu“.

Iz DF-a su ocijenili sa je na taj način, funkciju predsjednika parlamenta, i partije čiji je lider, delegitimisao kao mogućeg ozbiljnog činioca za demokratsko rješenje ukupne krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo.

"Kroz ovako ozbiljno navedene i nepobitne činjenice o društvenoj nestabilnosti i nefunkcionisanju Vlade i Skupštine, predsjedništvo DF-a još jednom konstatuje da se jedino kroz demokratske i nenasilne proteste, može povratiti povjerenje u ove institucije, ali i čitav društveni sistem“, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo DF-a pozvalo je ostatak opozicije, dok shodno njihovom planu, čekaju odgovore iz DPS-a, SDP-a i EU, da im se već sad pridruže u organizaciji velikog, demokratskog protesta u Podgorici.

"Pozitivnim odgovorom na naš poziv dodatno će se osnažiti poznata činjenica da je Đukanović ostao sam, čime bi se ispunila očekivanja javnosti da opozicija uprkos primjetnim razlikama može biti zajedno na realizaciji tako važnog društvenog zadatka“, naveli su iz DF-a.

Oni su ooručili da je njihov poziv otvoren i za ostale društvene subjekte, „kako bi pored masovnosti koju smo imali 24. oktobra ostvarili i širinu u organizacionom smislu na kojoj smo od početka insistirali“.

Bonus video: