Đukanović: Turska je jedan od ključnih aktera na globalnom planu

„Čvrsto vjerujemo da će Turska odigrati istorijsku ulogu u prevazilaženju sadašnje humanitarne i bezbjednosne krize, sa kakvom se do sada Evropa i svijet nijesu suočavali“, kazao je Đukanović
13 komentar(a)
novogodišnji koktel, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
novogodišnji koktel, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.10.2015. 12:56h

Premijer Milo Đukanović uputio je turskom kolegi Ahmetu Davutogluu čestitku povodom Nacionalnog praznika te države.

Đukanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Turske u procesu približavanja Crne Gore NATO-u, „posebno sada u završnoj fazi, uoči odluke o upućivanju poziva našoj zemlji za članstvo sa ministarskog sastanka u decembru“, kaže se u čestitki.

„Vjerujemo da bi pozitivna odluka imala pozitivne efekte ne samo za Crnu Goru, već za sve zemlje zapadnog Balkana, za stabilnost i dalju demokratizaciju cijelog regiona“, kazao je Đukanović.

Navodi se da Crna Gora veoma cijeni i razmjenu iskustava u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, što predstavlja dodatni podstrek razvoju odličnih bilateralnih odnosa dvije države.

Ta podrška je, prema riječima Đukanovića, utoliko značajnija jer dolazi od uvažene zemlje koja igra presudnu ulogu za stabilnost i bezbjednost regiona Bliskog istoka, i jedan je od ključnih aktera na globalnom planu.

„Čvrsto vjerujemo da će Turska odigrati istorijsku ulogu u prevazilaženju sadašnje humanitarne i bezbjednosne krize, sa kakvom se do sada Evropa i svijet nijesu suočavali“, kazao je Đukanović.

On je u čestitki izrazio posebno zadovoljstvo zbog izuzetno kvalitetnog političkog dijaloga, dinamiziranja kulturne i ekonomske saradnje i sve veće zainteresovanosti turskih privrednika za ulaganja u Crnu Goru.

Đukanović je zahvalio na značajnoj pomoći preko Turske agencije za razvojnu saradnju, i drugim kanalima za realizaciju značajnih projekata u Crnoj Gori, posebno u njenom sjevernom dijelu.

Bonus video: