CDU: Poziv za posredovanje EU je destruktivan politički potez

CDU-u podsjeća da je "naša zemlja na pet sedmica od gotovo izvjesnog poziva da se pridružimo NATO-u"
24 komentar(a)
CDU, Foto: CDU
CDU, Foto: CDU
Ažurirano: 28.10.2015. 10:48h

Crnogorska demokratska unija smatra poziv za "posredovanjem" Evropske unije neodgovornim, štetnim i destruktivnim političkim potezom.

"Motivi i namjere predlagača ove ideje se mogu lako prepoznati: u želji da izazovu političku krizu, opredijelili su se za zahtjev da se EU umiješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Pri tome se koriste tvrdnje i ocjene da je politički sistem u Crnoj Gori blokiran, da ne funkcioniše Parlament i da ne postoji Vlada. Ništa od toga nije tačno. Crnogorske institucije funkcionišu. Istina je da su one izraz raspodjele političkog uticaja u kojem predstavnici dvije stranke i jednog građanskog udruženja - koji su poslali ovakvu poruku Briselu - predstavljaju dio političke manjine. Uzgred, njihovi lideri su dobili poslanike u "miraz", ili napustili stranke i koalicije sa čijih su lista birani u crnogorsku Skupštinu. Oni su posljednji u Crnoj Gori koji nekome mogu spočitavati nedostatak političkog legitimiteta", navodi se u saopštenju ove partije, aludirajući na jučerašnji sastanak Lekića, Bečića i Rakčevića sa Mitjom Drobničem.

CDU-u podsjeća da je "naša zemlja na pet sedmica od gotovo izvjesnog poziva da se pridružimo NATO-u".

"Svima je jasno da će se poslije tog važnog događaja stvoriti uslovi i potrebne pretpostavke da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori. Zato je zahtjev za posredovanjem bilo kojeg inostranog faktora zapravo pokušaj da se Crna Gora prikaže nestabilnom zemljom, koja nije spremna, niti kvalifikovana da dobije pozivnicu za NATO. To je politika koja lične i partijske interese pretpostavlja državnim", kazali su iz CDU-a.

U CDU smatraju da su sigurni "da će naši evropski i atlanski partneri lako prepoznati o čemu se ovdje radi".

"Za to im neće biti potrebno da čitaju poruke koje ovih dana stižu iz Rusije. Crna Gora traži promjene koje će je preporučiti za pristupanje evro-atlanskim strukturama, a ne one koje bi je vratile u prošlost. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole", zaključuju u CDU.

Bonus video: