Optužujući Rusiju, Đukanović pokušava da se oslobodi odgovornosti

Iz Vlade su poručili da je današnja izjava Kremlja samo potvrđuje utemeljenost izjave Đukanovića o umiješanosti Rusije u proteste protiv NATO-a
76 pregleda 183 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2015. 20:20h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović, optužujući Rusiju da provocira nemire u zemlji, pokušava da se oslobodi odgovornosti za stanje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije

Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra da su izjave premijera Crne Gore Mila Đukanovića o umiješanosti Moskve u izazivanju nemira u toj zemlji – neutemeljene.

Ranije je Đukanović saopštio da srpski nacionalisti i Rusija igraju aktivnu ulogu u organizovanju antivladinih protesta u zemlji, sa ciljem promjene vlasti i političkog usmjerenja države.

„Duboku zbunjenost su izazvale neutemeljene izjave premijera Crne Gore Mila Đukanovića, koji je okrivio Rusiju za izazivanje protesta u Podgorici, koji su prešli u sukobe opozicionih snaga sa policijom. Đukanović nije predstavio ni jedan konkretan podatak o navodnom ruskom angažmanu u izazivanju socijalnih tenzija u Crnoj Gori, a to nije mogao ni uraditi jer takvi podaci ne postoje“, piše u saopštenju koje je objavljeno na sajtu ruskog Ministarstva insotranih poslova.

„Njegov (Đukanovićev) cilj je jasan – da se oslobodi odgovornosti za porast oponenata u Crnoj Gori, iako je glavni uzrok na površini: potpuno ignorisanje mišljenja značajnog dijela crnogorskog društva. Teško je pretpostaviti da takav 'državnik', koji se toliko dugo nalazi na vlasti nije svjestan cijele pozadine zaoštravanja situacije u svojoj zemlji. Naravno, on je svjestan. Štaviše, on mora da zna zbog čega je prinuđen da ponavlja apsurdne tvrdnje o tome da će samo pristupanje u NATO obezbijediti nezavisnost Crne Gore“, naglasilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, javlja RIA Novosti.

Moskva je uznemirena I zbog prekomjerne upotrebe sile koju su crnogorske vlasti primijenile protiv demonstranata, piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

“Što se tiče Rusije, mi smo zaista uznemireni, ali ne izborom, koji crnogorski narod mora slobodno da učini, već prekomjernom upotrebom sile vlasti Podgorice protiv mirnih demonstranata”, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Iz Vlade su poručili da je današnja izjava Kremlja samo potvrđuje utemeljenost izjave Đukanovića o umiješanosti Rusije u proteste protiv NATO-a.

“Izjava Odjeljenja za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, koje je izrazilo zabrinutost zbog navodne prekomjerne upotrebe sile protiv 'mirnih demonstranata' bez podsjećanja da su ti 'mirni demonstranti' gađali policiju molotovljevim koktelima i pokušali da na silu zauzmu parlament i izvrše prevrat, o čemu su izvještavali brojni svjetski mediji, samo potvrđuje utemeljenost izjave predsjednika Vlade Mila Đukanovića o umiješanosti Rusije u proteste protiv NATO-a”, navodi se u saopštenju Vladine Služba za odnose s javnošću.

Bonus video: