Sindikat UP: Ne osuđujte javno sve policajce, dok se ne dokaže šta se desilo na protestima

Iz Sindiakta su takođe izrazili očekivanje da će "sve relevantne institucije objektivno sagledati postupke svih aktera nemilih događaja, kako učesnika protesta tako i policijskih službenika"
22 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2015. 18:26h

Sindikat Uprave policije (UP) zatražio je da se javno ne osuđuju svi policajci, dok se ne dokaže šta se zaista desilo na protestima DF-a.

"Sindikat poziva sve organizacije civilnog društva da prilikom davanja mišljenja, iznošenja javnih stavova i preuranjenih osuda policijskih službenika poštuju presumpciju nevinosti do okončanja pravnih i drugih postupaka koje predviđaju pozitivni zakonski propisi vezano za pojedinačno postupanje policijskih službenika," navodi se u saopštenju.

Oni su takođe izrazili očekivanje da će "sve relevantne institucije objektivno sagledati postupke svih aktera nemilih događaja, kako učesnika protesta tako i policijskih službenika".

"Samo tako možemo doći do prave istine. Ne smijemo dopustiti da pojedinačni slučajevi bace mrlju na korektno postupanje policijskih službenika prilikom organizacije samog protesta jer su još jednom pokazali visoku profesionalnost i istrajnost u očuvanju i zaštiti ustavom utvrđenih prava građana i očuvanju institucija države Crne Gore te im u to ime odajemo veliko priznanje. Nećemo prihvatiti činjenicu da policijski službenici ne budu zaštićeni u obavljanja profesionalnih zadataka,"saopštio je Sindikat UP.

Oni su zahtijevali od tužilaštva, sudstva i drugih nadležnih državnih institucija da preduzmu sve mjere u cilju pronalaženja vinovnika nemilih događaja. Takože su zaprijetili da se napadačima na policijskog službenika treba jasno staviti do znanja da će biti najstrože kažnjeni.

"Ovim putem pozivamo sve organe pravde da se, prilikom odmjeravanja kazne počiniocu, stave u situaciju u kojoj se tada nalazio policijski službenik.Upućujemo apel svim policijskim službenicima da se drže principa apolitičnosti i na taj način stave cjelokupnoj crnogorskoj javnosti do znanja da je crnogorska policija visoko – profesionalan organ koji će se ponašati i djelovati isključivo po zakonodavnim principima države Crne Gore,"poručili su.

Sindikat uvjerava crnogorsku javnost,kako su naveli, da je "policija spremna i osposobljena da u datom momentu odbrani cjelokupni integritet države Crne Gore, održi siguran javni red i mir, a građanima punu bezbjednost".

Bonus video: