Radunović: Kupovao sam vrijeme Krivokapiću

Radunović tvrdi da su podizanju tenzije doprinjeli i "ubačeni elelmenti", ali i pristalica DF-a "kojima je stalo do toga da se saga duga 27 godina što prije završi"
85 pregleda 88 komentar(a)
Slaven Radunović, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2015. 10:17h

Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović objavio je na svom Fejsbuk profilu, da je svojim posljednjim govorom uoči početka nereda "kupovao vrijeme" kako bi se incidenti izbjegli. Radunović je naveo da je uočio kako grupa momaka navlači kapuljače i stavlja maske, a i da je sam osjetio nezadovoljstvo mase.

Radunović tvrdi da su podizanju tenzije doprinjeli i "ubačeni elelmenti", ali i pristalica DF-a "kojima je stalo do toga da se saga duga 27 godina što prije završi".

"Naravno, uzmite u obzir objektivne parametre kojima smo se rukovodili kada smo se odlučili na ove reakcije. Već dugo se čekalo na novu ponudu Krivokapića, vezano za omogućavanje poslanicima da udju u Parlament na glavni ulaz i započnu s njim i drugim zainteresovanim stranama dijalog o uspostavljanju prelazne ili tehničke vlade, uz politički "vjetar u ledja" koji nam je davalo tridesetak hiljada okupljenih gradjana. Kako je vrijeme prolazilo, masa je postajala sve nervoznija i situacija je djelovala kao da će izmaći kontroli. Pored ubačenih provokatora, o čijem djelovanju svjedoči sve veći broj dokaza, a kojima je osnovni zadatak bio da izazovu incident, takođe je i veliki broj naših iskrenih pristalica doprinosio podizanju tenzija, zbog nestrpljivosti da se saga duga 27 godina što prije završi", navodi Radunović.

Poslanik DF-a tvrdi da je na sve veće pokazivanje nestrpljenja kod mase, ali i pojavljivanje određenog broja "sumnjivih lica", izašao ponovo na binu da bi "kupio vrijeme" predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću. Radunović je kazao i da se naknadno pojavio snimak u kojem Rečević saopštava da Krivokapić dolazi, ali da su tada već počeli incidenti.

"Blago smirivanje mase, koje je uslijedilo nakon mog prvog obraćanja trajalo je kratko. Kako i dalje nije bilo vijesti od predsjednika Skupštine, koji je bio dužan da omogući poslanicima ulazak u zgradu, situacija se iz minuta u minut pogoršavala. Opasnost se osjećala u vazduhu. Prolazeći kroz narod, vidio sam da jedan broj učesnika skupa stavlja kapuljače ili marame, dok su nekolicina drugih vrlo grubo sa mnom raspravljali o potrebi preduzimanja "radikalnijih" mjera. Uzimajući u obzir i informacije tada dobijene od rukovodilaca redarske službe o prisustvu njima više sumnjivih lica, procijenio sam da svakog trenutka može doći do incidenta i odlučio da pokušam da "kupim" još deset-petnaest minuta, šaljući jasnu političku poruku Krivokapiću, kao iskusnom političaru, da mora hitno da reaguje. On je, očigledno, moju poruku pravilno dešifrovao, jer se (kako sam obaviješten) nakanadno pojavio policijski snimak u kojem Rečević saopštava da Krivokapić dolazi, ali tada, nažalost, incidenti već počinju, tako da niko od funkcionera DF-a to nije ni čuo", kazao je Slaven Radunović.

Slaven Radunović i Andrija Madnić su privedeni poslije nereda, i proslijeđeni su Vrhovnom državnom tužiocu, gdje se sumnjiče sa krivično dijelo- pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Poslanici DF-a su pušteni da se brane sa slobode, a ukoliko protiv njih bude pokrenut postupakvodiće se po skraćenom postupku.

Sud će onda zatražiti skidanje posčaničkog imuniteta.

Bonus video: