Suđenje poslanicima po skraćenom postupku

Imunitet Mandiću i Radunoviću zavisi od Jasavić i Rastodera, DPS pita šta je sa Đukanovićem
51 pregleda 98 komentar(a)
Andrija Mandić, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2015. 06:24h

Ukoliko tužilaštvo pokrene postupak protiv poslanika DF-a Andrije Mandića i Slavena Radunovića on će biti vođen po skraćenom postupku. Skidanje imunuteta, koje poslanike štiti od krivičnog gonjenja, će u tom slučaju tražiti sud, pa je to i razlog što takav zahtjev još nije stigao pred skupštinski Administrativni odbor.

Mandić je juče rekao da se neće pozivati na poslanički imunitet, dok je DPS pozvao nadležne da ispitaju ulogu organizatora protesta i poslanika Milutina Đukanovića, koji je, kako navode , prećutno “dao zeleno svjetlo za napad na policiju”.

VDT Ivica Stanković juče je saopštio da je tužilaštvo utvrdilo da postoje osnovi sumnje da su poslanici izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, za koje je propisana zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina.

Da bi se obratili Osnovnom sudu, Zakonik o krivičnom postupku zahtijeva da tužilaštvo obezbijedi dokaze za optužni predlog, koji se koristi za kazne do pet godina. Sudska praksa pokazuje da se u takvim predmetima presuđuje i nakon dva ročišta. Prethodno, Skupština treba da odobri krivično gonjenje Radunovića i Mandića, a ukoliko to odbije od postupka nema ništa.

Administrativni odbor ima 13 članova, od čega je petoro iz DPS-a. Milorad Vuletić (DPS) rekao je juče da su njegove kolege pogazile Ustav i zakone i da će “bez razmišljanja glasati za skidanje imuniteta“.

Da bi to bila većinska odluka treba da je podrže najmanje još dva poslanika. Rešad Sijarić (BS) nema stav partijskog vrha, ali tvrdi da je “pokušaj i način upada u Skupštinu imao karakter puča.” Rifat Rastoder (SDP) sinoć nije mogao da saopšti kako će glasati, dok Azra Jasavić (Pozitivna) nije odgovarala na telefonske pozive ali će oni vjerovatno omogućiti da poslanici krivično odgovarju. Danka Marković (SNP) rekla je “Vijestima” da će biti protiv, što je saopštio i Aleksandar Damjanović (SNP).

Odluku Anketnog odbora treba da potvrdi i Skupština.

Bonus video: