Pažin: Scenario destabilizacije Crne Gore nije uspio

Upitan „o krivičnoj prijavi za rušenje ustavnog poretka podnijetoj protiv organizatora skupa“, Pažin je rekao da je riječ o vrlo ozbiljnom krivčnom djelu, sa ozbiljnim posljedicama i sa visokim stepenom društvene opasnosti
52 pregleda 48 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.10.2015. 19:28h

Politički scenario destabilizacije Crne Gore, kako bi bio osujećen jedan od državnih strateških ciljeva - dobijanje pozivnice za ulazak u NATO, nije uspio, ocijenio je ministar pravde Zoran Pažin.

„I pored nastojanja pojedinih protagonista društvene scene da destabilizuju političke prilike u Crnoj Gori, jer je očigledno jedan od primarnih ciljeva bio da se na taj način osujete strateški ciljevi Crne Gore pred dobijanje poziva za ulazak u NATO, sa zadovoljstvom konstatujem da takav politički scenario nije uspio“, kazao je Pažin televiziji Al Džazira Balkan.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je stabilna država, a crnogorske institucije su „zrele institucije demokratskog društva koje mogu da ponude odgovor na svako društveno pitanje, pa i ona koja su bila aktuelna proteklih dana“.

Pažin rekao da zahtjevima Demokratskog fronta (DF) Vlada neće i ne može izaći u susret.

„Princip vladavine prava je temelj ustavnog poretka. Nema vladavine prava bez slobodno, demokratski, neposredno sprovedenih izbora. Sa žaljenjem konstatujem da je politički zahtjev DF-a upravo suprotan – da se formira vlada koja ne bi proizlazila iz slobodno izražene volje građana. Uz to, nasilje kao metod političke borbe je potpuno neprihvatljiv u demokratskom društvu“, naveo je on.

Upitan „o krivičnoj prijavi za rušenje ustavnog poretka podnijetoj protiv organizatora skupa“, Pažin je rekao da je riječ o vrlo ozbiljnom krivčnom djelu, sa ozbiljnim posljedicama i sa visokim stepenom društvene opasnosti.

„Ne prejudicirajući u ovom trenutku konačan ishod toga postupka. To zahtjeva da se sa velikom ozbiljnošću priđe utvrđivanju svih relevantnih činjenica, rasvetljenje svih okolnosti slučajeva i od Tužilaštva očekujem da nam ponudi odgovor na pitanje koja pravna posljedica proizlazi iz takvog utvrđenog činjeničnog stanja“, rekao je Pažin.

Komentarišući zaključak Savjeta za građansku kontrolu rada policije o tome da je u subotu bilo i prekoračenja ovlašćenja policije, on je rekao da „svaka upotreba nasilja koja nema uporište u Zakonu zahtjeva odgovarajući odgovor institucija sistema“.

„U Crnoj Gori kontrolu policije vrši nekoliko institucija. To je Savjet za građansku kontrolu policije koji je dao svoje saopštenje i svoje viđenje ove situacije. Pored njih, to je i skupštinski Odbor za bezbjednost i Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekujem da sve ove institucije daju odgovor na ovo pitanje“, kazao je Pažin.

On je naglasio da je važno napraviti principijelnu razliku između pokušaja nasilne promjene ustavnog uređenja sa eskalacijom nasilja i nesagledivnim posljedicama koje su prijetile, sa jedne strane, i sa druge „pojedinačnih slučajeva evenutalnog prekoračenja ovlašćenja pojedinih pripadnika policije“.

Na pitanje u kolikoj mjeri je Vlada stabilna, on je rekao da je „Vlada Crne Gora stabilna kao i svaka druga vlada koja uživa podršku Parlamenta“.

„One političke snage koje smatraju da nije tako treba da provjere svoju političku ideju u Parlamentu, i da ospore i pokušaju izglasati povjerenje, nepovjerenje Vladi ili evenutalno raspustiti Skupštinu, što bi značio i kraj političkog mandata Vlade. Pošto nijedna od političkih strana to ne pokušava, ja konstatujem da je Vlada stabilna i da je u punom mandatu“, zaključio je Pažin.

Bonus video: