Lekić: Nije se radilo o državnom udaru

“Podgorica je ličila na Bejrut. Ovdje neko treba da preuzme odgovornost za ratno stanje te noći kada je policija jurila građane koji su napuštali miting i upotrebljavala toliku količinu suzavca”, smatra Lekić
106 pregleda 165 komentar(a)
Miodrag Lekić, DEMOS, Foto: Demos
Miodrag Lekić, DEMOS, Foto: Demos
Ažurirano: 26.10.2015. 17:58h

Nakon što se subotnji protest u organizaciji Demokratskog fronta završio sukobom i neredima, drugi dio opozicije već aktivno radi na stvaranju uslova za početak političkog dijaloga, koji bi vodio formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Lider Demosa Miodrag Lekić otkrio je za Televiziju Vijesti da će sa čelnicima Demokrata i URA-e o tome sjutra razgovarati sa predstavnicima EU.

Ukoliko ovaj plan odbije vlast, Lekić ne isključuje mogućnost protesta.

“Mislim da je pravac definisan i da treba raditi svakodnevno, vrlo intenzivno. Mi sjutra imamo te sastanke u opozicionim krugovima sa tendencijom širenja ove inicijative. Sjutra imamo sastanak i sa predstavnicima EU, ali i sa predstavnicima drugih međunarodnih instanci tako da svakodnevno će se nešto dešavati. I naravno, ako bude vlast ignorisala ovaj predlog koji se nudi kao javan, demokratski osmišljen, koji ne eliminiše vlast na neki način da bude dio tog ukupnog sistema koji bi vodio zemlju do izbora, naravno da protesti ostaju kao legitiman izbor i naravno na jedan način koji ćemo smatrati da je adekvatan takođe ćemo pokretati”.

Na pitanje da prokomentariše proteste, Lekić je kazao da se ne slaže sa premijerom Milom Đukanovićem da se radilo o državnom udaru.

“Više ima elemenata državnog udara tamo gdje je korupcija i kriminal, a zna se gdje su subjekti tih radnji,” kazao je za TV Vijesti.

“S druge strane, da li je bilo ubačenih, ja bih isto sačekao podatke, ostaje vrlo simptomatično da ovi huligani nikako na kraju da se pronađu, identifikuju tako da to isto stvara određene sumnje,” ddao je.

“Podgorica je ličila na Bejrut. Ovdje neko treba da preuzme odgovornost za ratno stanje te noći kada je policija jurila građane koji su napuštali miting i upotrebljavala toliku količinu suzavca”, smatra Lekić.

Upitan da li osjeća dio odgovornosti za ono što se dogodilo u subotu, usljed spekulacija da protest ne bi završio nasiljem da je cijela opozicija - prije svih Demos, Demokrate i URA - podržala skup u punom kapacitetu, Lekić je kazao da ne.

“Ne osjećam nikakvu odgovornost. Demos je veoma ozbiljna politička organizacija, Demos će učestvovati u raznim formama političkog djelovanja pa i protestnim, ali izvjesno neće ići na skupove koji su organizovani unilateralno, dakle s jedne strane, gdje u repertoaru tih poziva se kombinuje red optužbi i uvreda pa red poziva. Znaju mene dobro u DF-u, ja držim do ozbiljnosti i pristojnosti, prema tome sa elementima političke kulture, demokratskog dijaloga”.

Demos, URA i Demokrate su pozvali na dijalog, dok DF odbija dijalog sa DPS-om i SDP-om. Lekić smatra da je poželjno da svi razgovaraju.

“Ako recimo postoji neka akcija opozicije a Demos iz ovog ili onog razloga neće da učestvuje zbog toga što neće da sjedi sa nekim, to ne znači da zbog stava Demosa treba da se zaustavi opoziciona energija. To isto važi i za DF, ukoliko neće iz ovih ili onih razloga, ja mogu te razloge da uvažavam, ali ovaj momenat zahtijeva zajedničku akciju, tako da učestvujemo svi, ko neće ne mora”.

Bonus video: