Sukobi u Bošnjačkom nacionalnom vijeću zbog protesta u Podgorici

"S obzirom na to da se predstavljaju kao 'Bošnjačka demokratska zajednica' i lista 'Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju', postavlja se pitanje u ime kojih Bošnjaka se oni ponašaju kao vazali beogradskog nacionalističkog režima", navodi se u saopštenju
52 pregleda 22 komentar(a)
DF Protest, Foto: Filip Roganović
DF Protest, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.10.2015. 17:37h

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osudilo je danas učešće predstavnika Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) na mitingu Demokratskog fronta (DF) u Podgorici.

BNV je u saopštenju ocijenilo da su čelnici BDZ-a, čiji članovi čine i listu "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" unutar BNV, na mitingu zloupotrebili bošnjačku nacionalnu zastavu u "pokušaju rušenja legitimnih državnih institucija sa ciljem da onemoguće ulazak Crne Gore u NATO".

"S obzirom na to da se predstavljaju kao 'Bošnjačka demokratska zajednica' i lista 'Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju', postavlja se pitanje u ime kojih Bošnjaka se oni ponašaju kao vazali beogradskog nacionalističkog režima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i zabrinutost zbog činjenice da vijećnici liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" nisu prisustvovali na svečanosti povodom obilježavanja Dana samoopredjeljenja u Novom Pazaru.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je na tom skupu rekao da mladi u Sandžaku imaju dobar osnov, pravo i dokumenta da naprave državu.

Predstavnik liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" Jahja Fehratović rekao je komentarišući jučerašnju proslavu Dana samoopredjeljenja, da su pokušaji prekrajanja granica nerealni i da predstavljaju utopiju i dodao da vjeruje da to razumije i predsijednik BNV.

On je za radio "Sto plus" rekao da vjeruje da će se Ugljanin zalagati za regionalnu, prekograničnu i evropsku saradnju na osnovu sporazuma koji su postignuti između Srbije i Crne Gore.

"Svima je jasno, pa vjerujem i Ugljaninu, da je onaj koncept autonomije Sandžaka iz 1991. godine nerealan", rekao je Fehratović.

Bonus video: