#Građanski: Utvrđeno prekoračenje ovlašćenja i nečovječno ponašanje policije

Sa druge strane, dodaje se, internetom kruži snimak na kojem se zapažaju maskirana lica kod zgrade stare Vlade, te smatraju da je neophodno da se u što skorijem roku skine veo tajne sa sigurnosnih kamera sa zgrade stare Vlade i javnosti se prezentira iz kojeg pravca stiže pomenuta grupa, kako bi se izbjegla svaka dalja manipulacija
110 pregleda 36 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2015. 17:11h

Inicijatori Protestnog memoranduma, koja djeluju pod imenom „#Građanski" kojim je apelovala na učesnike protesta na mirno i nenasilno ponašanje, pozdravila je zaključke Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je, kako se navodi u saopštenju, prenio svoje nedvosmislene zaključke o prekoračenju policijskih ovlašćenja u slučaju Milorada Martinovića, kao i da je isto lice podvrgnuto mučenju, nečovječnom i ponižavajućem tretmanu prilikom kojeg je došlo i do oštećenja njegovog motornog vozila.

Savjet je takođe donio zaključak, da je došlo do neprimjerene upotrebe sile prema uredniku portala IN4S, Gojku Raičeviću, kao i da su policijski službenici prekomjerno upotrijebili silu prema građanima koji u trenutku službenog postupanja ne pružaju bilo kakav otpor. Savjet je iskazao zabrinutost povodom ovog postupanja i ocjenjuje da je posrijedi prekoračenje ovlašćenja i neprimjerena primjena ovlašćenja koja ukazuje na nedostojnost obavljanja policijskog posla i ozbiljnu povredu etičkih standarda i integriteta policije.

"Do nereda je došlo nakon što su se vođe protesta sa bine odrekli svake odgovornosti za dalje postupke mase, što je izazvalo reakciju policije prilikom kojeg su rastjerani demonstranti. Bez obzira na opravdanost reakcije policije na incidente na platou ispred Skupstine grupa „#Građanski”, izražava zabrinutost da je došlo do prekomjerne upotrebe sile, kao i prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika/ca u više drugih slučajeva," stoji u saopštenju.

Primarni zadatak Uprave policije mora biti utvrđivanje identiteta inicijatora nasilja, pa se tek onda baviti indirektnom odgovornošću organizatora, koji su, dodaje se u saopštenju, iznevjerili očekivanja i želje najvećeg dijela građana okupljenih na samim protestima, koji su željeli i očekivali da protesti zaista budu mirni i nenasilni.

"Neodgovorno ponašanje opozicionih lidera na protestu ne može ni na koji način da dovede u pitanje građansku motivaciju protesta niti da oslobodi režim od optužbi za prekomjernu upotrebu sile ili od osnovanih sumnji za njegovu direktnu umiješanost u izazivanje nasilja u toku protesta".

Video zapisi koji svjedoče o ovim napadima, u formi pritužbe na rad dostavljeni su na izjašnienje Savjetu za građansku kontrolu rada policije, od strane grupe ”„#Građanski”. Ona očekuje izjašnjenje povodom ovih slučajeva kako bi se utvrdile objektivne činjenice, ali i priznala odgovornost i zakonski gonili i sankcionisali počinioci.

Od Uprave policije zahtijevaju utvrđivanje identiteta svih izgrednika koji su započeli nasilje na samim protestima. "Postoji više desetina video zapisa, koji su na raspolaganju javnosti putem kojih se, pažljivom analizom može utvrditi identitet počinioca, inicijatora nasilja, na do tada mirnim i građanskim protestima," navodi se.

"Dodatno, izražavamo zabrinutost uslijed činjenice da je na više lokacija u gradu, o čemu takođe svjedoče video zapisi, vršen neopravdan progon učesnika/ca prekomjernim korišćenjem sredstava prinude, konkretno suzavca, koji je, kako kao očevici i prisutni na samim protestima cijenimo, nepotrebno prekomjerno upotrebljivan i ispaljivan direktno u masu koja se udaljavala od lokacije inicijalnih incidenata kao i, što je dodatno zabrinjavajuće, među novinare".

Sa druge strane, dodaje se, internetom kruži snimak na kojem se zapažaju maskirana lica kod zgrade stare Vlade, te smatraju da je neophodno da se u što skorijem roku skine veo tajne sa sigurnosnih kamera sa zgrade stare Vlade i javnosti se prezentira iz kojeg pravca stiže pomenuta grupa, kako bi se izbjegla svaka dalja manipulacija.

"Pozivamo sve građane koji imaju podatke, saznanja, fotografije, video zapise koji mogu pomoći otkrivanje identiteta izgrednika/ca inicijatora protesta, ali i neprofesionalno ili brutalno postupanje policijskih službenika/ca kao i sve oblike prekoračenja ovlašćenja, te informacije dostave Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Instituciji zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Upravi policije, ili nevladinim organizacijama i neformalnim udruženjima građana/ki koji su pratili proteste," stoji u pozivu.

Grupa #Građani uputila je javnost i nadležnim institucijama pitanja koja, po njihovom mišljenju, traže najhitnije odgovore:

  • Ko su policijski službenici/ce koji su vršili nasilje nad Miodragom Martinovićem?
  • Ko je policajski službenik/ca koji je fizički nasrnuo na Gojka Raičevića?
  • Ko su policijski službenici/ce koji su prekoračili ovlašćenja i prekomjerno upotrebili silu u Zlatarskoj ulici i zbog čega lica nisu privedena nakon prebijanja ?
  • Ko je komandovao policijom u noći protesta i čitav lanac komande koji je bio aktivan u subotu veče?
  • Ko je donio odluku da se sa obje strane Blažovog mosta ispaljuje suzavac i tako zarobio ljude na mostu?
  • Planira li Uprava policije prikupiti i objaviti snimke sa svih sigurnosnih kamera u Podgorici koje su pokrivali mjesta gdje se odvijala akcija policije?
  • Je li ispitana prekomjerna upotreba sredstava prinude, kao i način ispaljivanja suzavca u masu i među pripadnike/ce medija?

Odogovore na ova pitanja zahtijevaju opšte dobro Crne Gore, njen ustavni i zakonski poredak i demokratska politička kultura.

Bonus video: