Stanković: Zadržavanje Mandića i Radunovića u skladu sa zakonom

"Naš zadatak je da identifikujemo svakog učinioca krivičnog djela, sa koje god on strane bio na protestima – bez obzira na to da li je neko podržavao proteste, bio protiv njih ili se nalazio na radnom zadatku, ukoliko nije postupao u skladu sa zakonom zbog toga će odgovarati i to treba svima da bude jasno“, kazao je Stanković
17 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2015. 14:50h

Uloga tužilaštva nije da vjeruje političkim strukturama, već da pribavlja i ocjenjuje dokaze i činjenice povodom nereda na protestima Demokratskog fronta (DF), poručio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Stanković je u intervjuu agenciji MINA rekao da je tužilaštvo, u slučaju zadržavanja poslanika DF-a, postupalo u skladu sa Ustavom i zakonom Crne Gore.

On je, povodom tvrdnji DF-a da nije bilo dokaza i činjenica da se poslanici Andrija Mandić i Slaven Radunović saslušavaju, kazao da se ne bi upuštao u takvu vrstu polemike i da se tužilaštvo ne bavi , niti treba da se bavi političkim ocjenama.

Komentarišući ocjenu dijela javnosti da poslanici nijesu smjeli biti zadržani duže od šest sati, Stanković je poručio da je tužilaštvo postupalo u skladu sa Ustavom i zakonom.

U slučaju da se donese takva odluka, Stanković je pojasnio da bi traženje ukidanja imuniteta poslanicima bilo u nadležnosati Suda.

On je, povodom tvrdnji predstavnika DF-a da su nerede izazvale huliganske grupe, rekao da su svjedoci da političke strukture različito vide iste događaje. „Uloga tužilaštva nije da vjeruje ni jednima ni drugima, već da pribavlja i ocjenjuje dokaze i činjenice“.

„Upravo na tome se intenzivno radi i radiće se i u narednom periodu. Naš zadatak je da identifikujemo svakog učinioca krivičnog djela, sa koje god on strane bio na protestima – bez obzira na to da li je neko podržavao proteste, bio protiv njih ili se nalazio na radnom zadatku, ukoliko nije postupao u skladu sa zakonom zbog toga će odgovarati i to treba svima da bude jasno“, kazao je Stanković.

Stanković je poručio da je, u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je neko učinio krivično djelo koje se goni po službenoj dižnosti, od rukovodilaca Višeg i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zatražio da u najkraćem roku preispitiju sve informacije i da utvrde da li je u postupanjima određenih lica bilo elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

„Rukovodioci me svakodnevno obavještavaju o preduzetim radnjama, a javnost će blagovremeno biti upoznata sa donijetim odlukama“, rekao je Stanković.

On je, povodom navoda da je postupak protiv Mandića i Radunovića trebalo da se vodi pred Osnovnim, a ne Višim tužilaštvom, rekao da je tužilaštvo, nakon razmatranja policijskih izvještaja i pregleda dostupnih materijala, utvrdilo da postoje osnovi sumnje da su poslanici izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja iz člana 362 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

U tom članu navodi se „ko u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbjednosti Crne Gore poziva ili podstiče da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina“.

„Shodno Zakonu o sudovima za ovo krivično djelo nadležan je Viši sud u Podgorici (član 18 Zakona o sudovima ), a za postupanje pred Višim sudom u Podgorici nadležno je Više državno tužilaštvo u Podgorici. Dakle, postupak se vodi pred Višim državnim tužilaštvom u skladu sa nadležnostima“, poručio je Stanković.

Bonus video: