Bečić: Đukanović misli da mu je sve dozvoljeno

"Organizator protesta mora imati iskren, jasan i ozbiljan plan za vođenje legitimnog protesta. Ozbiljna opoziciona alternativa mora predano i argumentovano da pridobija najširu javnost da podrži demokratsku smjenu vlasti i institucionalne reforme..."
0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2015. 10:43h

Demokrate Crne Gore osuđuju "brutalnu upotrebu policijske sile prema nedužnim građanima, koja uz odsustvo javne odgovornosti za prekoračenja policijskih ovlašćenja govori da je Đukanović podlegao opsjeni samodržavlja: osjećaju da moć i sila čine pravo i da mu je sve dozvoljeno, a ništa zabranjeno".

"Sila ne može činiti pravo i pravedni poredak, zato što sila ne razlikuje dobro od zla i zato što sila ne trpi konkurenciju, drugog i drugačijeg. U osnovi društvene nestabilnosti je riješenost poslednjeg evropskog diktatora da svoju volju transformiše u zakon. Svi nepoznati događaji su izvori rizika i nestabilnosti, a takva nepoznanica u našoj političkoj istoriji je miran i demokratski prenos vlasti", navodi se u saopštenju predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

Bečić navodi da su Demokrate u kontinuitetu oštro osuđivale svako pominjanje građanskog rata," kao moralno zazorno i nedopušteno ponašanje, jer onaj ko to čini ne vodi računa o sopstvenoj savjesti, o sudu javnosti i istorije i ne shvata da se jedno zlo ne može eliminisati učešćem u drugom zlu".

"Organizator protesta mora imati iskren, jasan i ozbiljan plan za vođenje legitimnog protesta. Ozbiljna opoziciona alternativa mora predano i argumentovano da pridobija najširu javnost da podrži demokratsku smjenu vlasti i institucionalne reforme, a ne da bezobzirnom retorikom pravi razdore i proizvodi lažnu nadu. U interesu Mila Đukanovića je oštra polarizacija društva i svrstavanje cjelokupne opozicije u jednu kolonu iz više razloga: prvo, da bi se na jednom mjestu i o istom trošku razračunao sa cjelokupnom opozicijom, što primjenom sile, što klevetama i etiketiranjem, drugo, da bi centriranjem priče o ugroženoj stabilnosti stavio pod tepih nekažnjeno i nekažnjivo bezakonje u našem društvu i rascjepe u sopstvenom režimu i treće, da bi u sukobu sa građanima skrenuo pažnju sa dramatičnih ekonomskih gubitaka države. Projekat mu uprkos potpori medijskih manipulacija ne može proći, jer se koncept Demokrata „Pobjede, a ne podjele“ pokazao kao superioran metod za otkrivanje tajne unutrašnje sloge u državi i novog načina vođenja načelne i ozbiljne politike, nakon dužeg perioda političke beznačelnosti i neozbiljnosti", dodaje se.

Bečić smatra da okončanje političke krize mora biti zasnovano na principu dijaloga i kompromisa radi postizanja prihvatljivog okvira za prve fer izbore.

"Na taj način bismo stvorili pouzdan osnov za strateško demokratsko opredjeljenje budućeg razvoja naše države. Dijalog i mir moraju biti stabilno korito rijeci naše istorije. Nedvosmisleno pritom ukazujemo da nema izlaska na izbore u režiji DPS-a, tj. po pravilima i praksi koja omogućava vrhu ove partije da deformiše izborne rezultate. Nijedna javna funkcija nije vrijedna života i spokojstva naših građana. Nijedan politički cilj ne smije biti plaćen nepravdom, neredom i okrutnošću. Samo nenasilnost razoružava! I da zaključim ova vlast i Milo Đukanović su sramota za moderno društvo i državu, kakva je Crna Gora, te nema razlike između njih i onih koji prave bilo kakve aranžmane sa njima, tajne ili javne", zaključuje se.

Bonus video: