"Oni prilaze i počinju da me biju palicama, rukama, nogama..."

“Nisam mogao ni pretpostaviti da će me crnogorska policija, sa crnogorskim grbovima, gaziti... Daj bože da budem poslednji građanin Crne Gore koji je doživio palicu od crnogorske policije”, kazao je Martinović
210 pregleda 313 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2015. 18:50h

Pretučeni Cetinjanin Mijo Martinović juče je optužio vrh vlasti da je instruirao specijalce da ga pretuku.

Ispričao je da mu je nekoliko policijskih džipova prepriječilo put i da su potom njega i prijatelje pripadnici Interventne jedinice izbacili iz vozila.

“Rekli su nam ruke uvis. Kada sam ih pitao o čemu se radi, govorili su mi 'ćuti kad ti kažem', 'nemoj da ti ja kažem'... Pitao sam ponovo, a oni su mi rekli 'sačekaj pa ćeš vidjeti'. Poslije nekoliko minuta došlo je nekoliko džipova. Izašlo je 25 ljudi. Stojim sa rukama podignutim uvis, a oni prilaze i počinju da me biju palicama, rukama, nogama... Bacaju me dolje i biju pet minuta. To nije radila ni pretorijanska garda u vrijeme aparthejda”, kazao je Martinović “Vijestima”.

On tvrdi da su policajci potom polomili njegov “mercedes”.

Policijsku torturu koju je preživio Martinović zabilježile su kamere građana.

Cetinjanin tvrdi da je lomljenje njegovog automobila, registarskih oznaka PG-LSCG2, pokazatelj da “liberalima nikada nije oprošteno”.

“Nisam mogao ni pretpostaviti da će me crnogorska polcija, sa crnogorskim grbovima, gaziti... Daj bože da budem poslednji građanin Crne Gore koji je doživio palicu od crnogorske policije”, kazao je on.

Njegov advokat Velibor Marković rekao je da je juče namjeravao da podnese krivičnu prijavu protiv policajaca, ali da su ga iz tužilaštva obavjestili da su već pokrenuli postupak po službenoj dužnosti.

“Martinović je saslušan u svojstvu građanina. Iako je psihički i fizički ispcrpljen, inspektorima je dao detaljan dao iskaz. Objasnio je što se dešavalo i rekao im da bi mogao da prepozna neke od policajaca koji su ga tukli. Tužilaštvu ćemo dostaviti i snimke na kojima se vidi kako ga prebijaju, a onda i lome njegov automobil”, kazao je Marković.

On je ocijenio da je nemoguće da ostane sakriveno ko se iživljavao nad Martinovićem.

“To što su policajci u subotu veče imali šljemove i gas-maske nema nikakve veze. Zna se ko je vozio crnog 'hamera', ko crveni lendrover. To zna njihov šef, ali i starješina višeg ranga. Tačno se zna ko su specijalci koji su izletjeli iz kola i počeli da ga prebijaju. Njima niko na licu mjesta nije komandovao, nego su samo izletjeli iz kola i počeli da ga udaraju... Mogu reći da ne znaju ko su, jedino ako služba želi nekoga da sakrije”, kazao je Marković.

Pojašanjava da Martinović, u momentu kada ga je policija izvukla iz vozila, nije radio ništa protivzakonito.

“Sve i da jeste, država ne smije na taj način da se obračunava sa građanima. Mislim da bi zbog ovoga neko trebalo da podnese ostavku, njihov šef ili čak i direktor policije”, kazao je Marković.

Upozorenje: Snimci mogu biti uznemirujući

Bonus video: