LP: Ukinuti imunitet svim poslanicima

“Pozivi liberala liderima protesta na dijalog i mirno rješavanje problema, nažalost, nije imao ko da čuje, a parlamentarna demokratija u Crnoj Gori pretvorila se u uličnu demokratiju”, navodi se u saopštenju LP
28 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.10.2015. 17:38h

Liberalna partija (LP) pozdravila je stav Kolegijuma Skupštine da se što prije privedu pravdi svi akteri sinoćnjih incidenata u Podgorici i pozvala zakonodavnu vlast da u ubrzanoj proceduri ukine pravo imuniteta svim poslanicima ovog saziva parlamenta.

“Pozivamo i Skupštinu Crne Gore da u ubrzanoj proceduri ukine pravo imuniteta svim poslanicima ovog saziva Skupštine, iz razloga kontinuiranih i tragičnih zloupotreba toga prava od velikog broja poslanika Skupštine”, kaže se u saopštenju te partije.

Neophodno je, kako su ocijenili, razmotriti pokretanje hitnih izmjena Ustava Crne Gore u Članu 86. koji bi jasno ograničio imunitet narodnog poslanika samo na djelovanje i izgovorene riječi u Skupštini, i spriječio ponavljane sličnih scenarija u narednom periodu, iako, kako su naveli,to nije parlamentarna praksa.

LP je snažno osudila nasilje i nerede koji su eskalirali sinoć u Podgorici, kao, kako se dodaje, vrhunac neodgovornosti prema građanima i javnom interesu.

“Pozivi liberala liderima protesta na dijalog i mirno rješavanje problema, nažalost, nije imao ko da čuje, a parlamentarna demokratija u Crnoj Gori pretvorila se u uličnu demokratiju”, navodi se u saopštenju LP.

Prema njihovim riječima, posebno je zabrinjavajuće to što su mnoge novinarske ekipe i predstavnici medija bili žrtve nasilja.

“LP poziva zato nadležne organe, tužilaštvo, Savjet za kontrolu rada policije, da hitno ispita sve slučajeve prekoračenja ovlašćenja prilikom djelovanja prema novinarima i nenasilnim pojedincima”, dodaje se u saopštenju.

U LP partiji smatraju da je neophodno hitno identifikovati i oštro sankcionisati sve one koji su ugrozili život pripadnika policije različitim eksplozivnim napravama i nasrtajima opasnim predmetima i oružijem.

Oni su ocijenili da je Crnoj Gori, više nego ikada, potreban dijalog i razum.

Iz LP su apelovali na sve političke aktere, kojoj god opciji pripadali, da pokažu odgovornost prema građanima koji su ih ovlastili da ih zastupaju u institucijama sistema.

“Pozivamo ih da daju primjer građanima, otpočnu dijalog, pokrenu razgovor i prevaziđu uske političke interese ispred kojih moraju biti interesi svih građana i građanskog mira”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: