Kneževiću uzimaju Meljine

Vlada je zadužila ministarstva finansija i zdravlja da pokrenu proceduru raskida ugovora
5 komentar(a)
Duško Knežević
Duško Knežević
Ažurirano: 25.10.2015. 13:39h

Vlada je na posljednjoj sjednici zadužila ministarstva finansija i zdravlja da u saradnji sa zaštitnikom imovinsko - pravnih interesa pokrenu proceduru raskida kupoprodajnog ugovora za Centar vojno-medicinskih ustanova Meljine, koji je potpisan sa konzorcijumom Atlas grupe, čiji je vlasnik Duško Knežević.

To je u petak “Vijestima” potvrđeno iz Ministarstva finansija.

“Ministarstvo finansija nije u saznanju da postoje eventualno novi zainteresovani investitori”, kazali su u resoru kojim rukovodi ministar Radoje Žugić. Raskid ugovora je krajem aprila inicirala Skupština opštine Herceg Novi glasovima svih odbornika jer Knežević nije ispunio obaveze. On je, kako je navedeno, umjesto najavljenih 119 miliona eura uložio svega tri miliona. Raskid je zatražen i zbog toga što su objekti pod hipotekom na skoro 12 miliona za kredite koje su koristile Kneževićeve firme.

Odbornici su se žalili i na nizak nivo zdravstvene zaštite i traže da se ova bolnica vrati u državni zdravstveni sistem.

Konzorcijum, kojeg čine Kneževićeve banke Invest i Atlasmont, njegova firma Atlas CAP i Specijalna bolnica "Sveti Nikola" iz Kraljeva, je ovaj kompleks na 50 hiljada kvadrata zemljišta sa 19 objekata kupio 2008. za 25 miliona eura, ali je iznos platio u obveznicama koje su ga koštale oko deset do 12 miliona eura.

Komisija za ekonomsku politiku nedavno je konstatovala da je konzorcijum prekršio više stavki iz privatizacionog ugovora i preporučila Vladi da formira stručnu komisiju koja će pregledati svu dokumentaciju. Iz izvještaja Komisije može se zaključiti da su se već 2011. i 2012. godine stekli uslovi za raskid ugovora.

Kupac je u roku od tri dana nakon potpisivanja ugovora trebalo da na prelazni (escrow) račun prenese 30 odsto kupoprodajne cijene, odnosno 7,53 miliona eura vrijedne obveznice. U izvještaju je navedeno da Ministarstvo finansija i banka kod koje je račun trebalo da bude otvoren, NLB Montenegro, sada nemaju dokumentaciju o njemu. U saopštenju o zatvaranju posla od 1. marta 2010. je navedeno da su sve obaveze plaćene.

Konstatovano je da je Kneževićev konzorcijum 29. januara 2009. godine preostali iznos platio sa 17,57 miliona obveznica nominalne vrijednosti od jednog eura. Kako je navedeno te obveznice su u tom trenutku imale tržišnu vrijednost od 4,57 miliona eura.

Bonus video: