Mandić i Radunović pušteni da se brane sa slobode

Iz tužilaštva su nezvanično "Vijestima" kazali da su Mandić i Radunović sinoć, nakon konsultacija tužilaca, dati u nadležnost Višeg državnog tužilaštva, iako je kazna koja je zaprijećena za ovo krivično djelo do pet godina zatvora
64 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Radunović, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2015. 19:37h

Andrija Mandić i Slaven Radunović su nešto prije 20 sati pušteni iz Vrhovnog državnog tužilaštva gdje su privedeni ranije danas, u poslijepodnevnim satima.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopštili su večeras da su Mandić i Radunović pušteni da se brane sa slobode

"Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, službenici Uprave policije CB Podgorica uz krivičnu prijavu, u prostorije Tužilaštva, doveli su osumnjičene A.M. i S.R., zbog postajanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja (član 362, stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore). Osumnjičeni su pred državnim tužiocem iznijeli odbranu u prisustvu advokata koje su sami angažovali. Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, osumnjičeni su, nakon saslušanja, pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode", navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Mandića i Radunovića je uz poslanike Fronta ispred tužilaštva sačekalo i nekoliko desetina njihovih pristalica.

Nakon puštanja Mandića i Radunovića, pristalice i poslanici DF-a su prošetali Ulicom slobode i vikali "Gotov je". Na Twitter nalogu Sloboda traži ljude, nakon puštanja Mandića i Radunovića, objavljena je poruka "Poslije ovoga, još odlučnije i još jače, svi zajedno".

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović je za nerede na sinoćnjim protestima optužio bivšeg šefa Uprave policije Veselina Veljovića i aktuelnog potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Funkcioneri DF-a okupili su se ranije večeras ispred Vrhovnog državnog tužilaštva gdje su se Mandić i Radunović nalazili od popodnevnih sati.

Branko Radulović je rekao da će od VDT-a tražiti informaciju na koji način i prema kojim zakonima se Mandić i Radunović drže u tužilaštvu. Nakon kraćeg razgvora sa obezbjeđenjem u tužilaštvu, Radulović je novinarima rekao da će za desetak minuta imati “ovakvu ili onakvu informaciju”.

VDT sumnjiči Mandića i Radunovića za krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja , time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore, saopšteno je ranije iz VDT-a.

Iz tužilaštva su nezvanično "Vijestima" kazali da su Mandić i Radunović sinoć, nakon konsultacija tužilaca, dati u nadležnost Višeg državnog tužilaštva, iako je kazna koja je zaprijećena za ovo krivično djelo do pet godina zatvora.

Mandića i Radunovića, koji se od sinoć nalaze u Centru bezbjednosti Podgorica, saslušaće viši tužilac najkasnije večeras do 22 sata.

"Povodom protesta koji su organizovani 24.oktobra 2015.godine u Podgorici, na zahtjev Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, u nadležnim tužilaštvima uvedena su vanredna dežurstva, kako bi se obezbijedilo rukovođenje postupcima i blagovremena uputstva u svakom pojedinačnom slučaju, po prijavi Uprave policije, drugih državnih organi ili fizičkih lica, političkih partija ili drugih subjekata. Više državno tužilaštvo u Podgorici je, nakon razmatranja policijskih izvještaja o preduzetim radnjama i pregleda dostupnih video materijale, našlo da postoje osnovi sumnje da su poslanici A. M. i S.R. izvršili krivično djelo- pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uredjenja , time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore. Više državno tužilaštvo u Podgorici je, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, dalo nalog Upravi policije da protiv navedenih lica, podnese krivičnu prijavu i dovede ih državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupanja. Nadležna tužilaštva nastaviće svoje aktivnosti i u narednom periodu kako bi, u skladu sa ovlašćenjima, preduzela mjere i radnje u cilju identifikacije svih eventualnih izvršilaca krivičnih djela", navodi se u saopštenju VDT.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić u pripravnosti drži Administrativni odbor u slučaju da bude zatraženo da se nekom od uhapšenih poslanika skine imunitet, rečeno je "Vijestima" nezvanično iz kabineta predsjednika Skupštine.

Protiv poslanika, do ukidanja imuniteta, ne može biti pokrenut krivični postupak.

O ukidanju imuniteta potom odlučuje Skupština Crne Gore. Ranije je najavljeno da će protiv deset građana biti podnijeta prekršajna prijava, a protiv dva poslanika kriviča prijava

Čelnik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i visoki funkcioner DF-a Slaven Radunović i dalje su pritvoru, javlja Građanska alijansa. GA je ranije javila i razloge privođenja, koje je potvrdilo VDT.

Iz Centra bezbjednosti je Građanskoj alijansi saopšteno da je protiv deset građana podnijeta prekršajna prijava, a protiv dva poslanika će biti podnijeta kriviča prijava.

Prema nezvaničnim informacijama sa Kolegijuma, po jedan poslanik vlasti i opozicije će posjetit poslanike u pritvoru.

Neredi koji su izbili tri sata nakon početka masovnog okupljanja u organizaciji Demokratskog fronta, rezultirali su sa više od 40 građana i policajaca koji su zatražili ljekarsku pomoć.

Delegacija Savjeta za građansku kontrolu rada policije posjetila Mandića i Radunovića

Delegacija Savjeta za građansku kontrolu rada policije u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima izvršila je ranije danas uvid u tretman poslanika Andrija Mandića i Slavena Radunovića.

"Obišli smo ih u pristorijama za zadržavanje Centra bezbjednosti Podgorica o čemu su informisani i njihovi advokati, navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije koje potpisuje predsjednik ovog tijela Aleksandar Zeković.

"Savjet će u ponedeljak, 26. oktobra 2015 održati sjednicu u Skupštini Crne Gore, u devet sati", dodaje se u saopštenju.

NAPOMENA: Strogo je zabranjeno preuzimanje fotografija sa portala Vijesti, bez prethodne saglasnosti redakcije

Bonus video: